torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

ÖB:s uttalanden om kärnvapen på svensk mark väcker reaktioner: ”Det går fort utför nu”

Under gårdagen lämnade överbefälhavare Micael Bydén över militära råd till regeringen om hur han anser att Försvarsmakten ska agera och utvecklas framöver. Bydén sa bland annat att det inte finns några förbehåll till att placera kärnvapen på svensk mark, ett uttalande som väckt starka känslor. Samtidigt säger Ulf Kristersson att han är skeptisk till FN:s kärnvapenkonvention.

Under lördagen gick Finlands statsminister Sanna Marin ut med att Finland inte utesluter kärnvapen på sitt territorium. Några dagar senare – under tisdagen – gjorde den svenske överbefälhavaren Micael Bydén ett liknande uttalande.

På en fråga om det kan bli aktuellt med kärnvapen på svensk mark efter Natointrädet svarade Bydén följande:

– Mitt råd är väldigt tydligt. Inledningsvis inga förbehåll. Att skapa låsningar redan innan vi går in som medlem skapar bara hinder och friktioner.

På Totalförsvarets forskningsinstitut säger Robert Dalsjö att Nato utan kärnvapen inte skulle kunna ”sätta hårt mot hårt mot Ryssland”.

– Kärnvapen är ett trumfkort i det internationella maktspelet. Finland och Sverige går med i Nato för att få skydd mot Ryssland, som har kärnvapen och ofta hotar med att använda dessa. Utan kärnvapen skulle Nato inte kunna sätta hårt mot hårt mot Ryssland och därför heller inte kunna skydda oss, säger Dalsjö.

Kärnvapenuttalandet kommer samtidigt som statsminister Ulf Kristersson säger att han är skeptisk till FN:s konvention om kärnvapenförbud – där målet är att helt förbjuda kärnvapen. Sverige har inte skrivit under konventionen, men har sedan föregående år en observatörsroll.

– Mitt fokus ligger helt nu på att vi ska komma in i Nato och att vi ska fullfölja våra åtaganden, både enligt det här avtalet vi har med Finland och Turkiet men också att vi ska bli en fullvärdig medlem av Nato, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Reaktioner från övriga partier

Morgan Johansson (S), utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att utvecklingen är ”oroväckande”.

– Sverige har sagt att vi skulle ha ett förbehåll som sa att vi inte ville ha kärnvapen på svensk mark. Det var ett väldigt viktigt besked till svenska folket i våras och jag tycker att det beskedet ska stå fast. Regeringen måste klargöra att det man sa då till svenska folket gäller nu också, säger han.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling anser att kärnvapen innebär risker för Sverige.

– Att Kristersson nu omfamnar möjligheten till kärnvapen på svensk mark är ansvarslöst. Kärnvapen innebär risker för Sverige och gör världen osäkrare. Flera Natoländer har undantag mot att ha kärnvapen på sin mark och självklart ska Sverige också ha sådant undantag, skriver han till SVT.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kritiserar även han kärnvapenutvecklingen, och skriver följande på Twitter:

”Det går fort utför nu. Statsministern tycker att Sverige kan lämna kärnvapenkonventionen och ÖB vill att vi ska kunna ha kärnvapen på svensk mark. En värld med kärnvapen är aldrig en säker värld. Sverige borde vara en stark röst för ett globalt förbud.”

Sverigedemokraterna verkar inte ha yttrat sig i ärendet ännu.

Senaste