fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Efter våldsvågen i Uppsala – polisen skickar brev till gängkriminella

Dödsskjutningar, interna gängkonflikter och mordförsök har numera blivit vardagsmat i Uppsala. Nyligen sköts en mamma till en gängkriminell ihjäl i staden, och under tisdagseftermiddagen sköts en 23-årig man ihjäl ”av misstag” då gärningsmannen tog fel på person. Efter den senaste tidens våldsdåd har polisen skickat brev till gängkriminella för att uppmana dem att sluta med brottsligheten. Hittills har dock ingen gängkriminell svarat.

Den senaste tiden har Uppsala skakats av flera dödsskjutningar och mordförsök. Under förra veckan hittades en kvinna skjuten i sitt hem i staden. Hennes son – en gängkriminell – hade hamnat i konflikt med Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid, och mordet tros vara en hämndaktion från Majid, även kallad ”Kurdiske räven”.

På tisdagsmorgonen skedde ännu en skjutning i staden, där 25-årige Amanuel Tesfamariam miste livet i en trappuppgång när han var på väg till jobbet. Uppgifter tyder dock på att gärningsmannen hade tagit fel på person då 25-åringen inte hade några kopplingar till gängkriminalitet. Det tilltänkta offret tros vara en släkting till Rawa Majid, som är skriven i samma byggnad.

Nu har polisen i samråd med socialtjänsten skickat ut brev till gängkriminella i syfte att försöka stävja våldet. Enligt Ann-Christine Dahlén, avdelningschef vid socialförvaltningen i Uppsala, vill man med brevet få personer att ”bryta med det kriminella livet”.

Brevet, som totalt har delats ut till sju personer, inleds med orden ”Vi vill inte att du ska dö”, och fortsätter med ”Även din familj och de du umgås med riskerar att utsättas för fara”.

– Vi vill inte att de ska dö eller döda. Det är ett informationsbrev till de som vi är oroliga över. Vi vill visa att vi har ögonen på dem men att det finns hjälp att få, säger Ann-Christine Dahlén.

Polisen uppskattar att hela 571 personer ingår i kriminella miljöer i Uppsala, och målet är att samtliga personer ska få ett brev. Brevet är enligt polisen en del av strategin Group Violece Intervention och används redan i Örebro och Göteborg. Enligt polismyndigheten bygger strategin på så kallad ”fokuserad avskräckning” och man skriver att samhället genom breven ”förmedlar ett tydligt budskap om att våldet måste ta slut.” Om någon gängkriminell valt en annan väg i livet efter att ha fått ett brev i brevlådan är dock oklart, då ingen hittills har svarat.

Många att skydda

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, säger till Dagens Nyheter att hela 1 260 personer i regionen ingår i ett kriminellt gäng, nätverksmiljö eller klan:

– Av dessa är 571 individer lokaliserade i polisområde Uppsala, där de senaste skjutningarna ägt rum. Ett hundratal av dessa är knutna till det som pågår just nu.

Underrättelsechefen berättar även att polisregionen under tisdagen gick upp i vad man kallar för en ”särskild händelse”, och att de nu fokuserar på att skydda och hålla koll på gängkriminella och deras anhöriga. Det är en stor operation, berättar Poljarevius:

– Dessa tvåhundra personer har familj och släkt så det blir ett stort antal människor som bor på många olika adresser att hålla koll på. Även om alla våra poliser i Uppsala enbart jobbade med att övervaka anhöriga dygnet runt, skulle resurserna inte räcka, säger han och fortsätter:

– De här personerna ska ha samma beskydd som vilken annan brottsutsatt människa som helst. Det spelar ingen roll vilka de är.

Senaste