torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

Gambiansk kvinna transporterade sex kilo knark – utvisas på livstid

Den 36-åriga gambiska medborgaren Mam Yassin Colley dömdes nyligen till grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott efter att ha transporterat över sex kilogram cannabis och varit del av ett bedrägeri på över 1,1 miljoner kronor. Sedan tidigare är Colley bland annat dömd ett par gånger för olika stölder. Påföljden för det grova narkotikabrottet och grova penningtvättsbrottet blev fängelse i två år och sex månader plus livstids utvisning från Sverige för gambianen. Insikt24 går igenom fallet.

Mam Yassin Colley är en 36-årig kvinna som är född i byn Kartong i Gambia. Enligt Colleys egna uppgifter kom hon till Sverige 2009 och hon fick två år senare permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket. Colley har dock inget svenskt medborgarskap, utan endast ett gambianskt medborgarskap. Sedan ankomsten till Sverige har Colley blivit dömd för ett flertalet brott. 2013 dömdes Colley för ringa narkotikabrott efter att ha använt kokain. 2021 gjorde Colley sig skyldig till stöld efter att ha stulit parfymer till ett värde av 4 665 kronor från Åhléns butik i Nordstan i Göteborg. Ett år senare blir Colley dömd för ringa stöld efter att ha stulit varor från Hemköp. Därutöver har Colley skulder på närmare 60 000 kronor.

I den aktuella domen stod Mam Yassin Colley åtalad på två åtalspunkter. Den första var för grovt penningtvättsbrott och i åklagarens gärningsbeskrivning går det att läsa att ”företrädare för Cablex CN Electronics (Xuzhou) Co. LTD har utsatts för
ett bedrägeri där de vilseletts att betala 1 159 876 kronor till ett
bankkonto tillhörande Mam Yassin Colley”. Vidare står det att Colley ”har upplåtit sitt konto för insättning av pengarna som
härrörde från bedrägeriet” och att pengarna har förvarats på ett kontot för att sedan användas till olika överföringar genom Fin-techbolag och bankomatuttag. Åklagaren menar att ”åtgärderna har syftat till att dölja att pengarna härrört från brott eller brottslig verksamhet eller för att främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig egendomen”.

När det gäller den andra åtalspunkten som var för grovt narkotikabrott står det i åklagarens gärningsbeskrivning att ”Mam Yassin Colley har olovligen innehaft och transporterat 6 053 gram cannabis som är narkotika och som inte varit avsedd för eget bruk”, något som skedde vid järnvägsstationen i Haparanda.

Åtalspunkten om grovt narkotikabrott

Vad som är utrett enligt tingsrätten:

I början av december 2023 reste Mam Yassin Colley med tåg från Hamburg och anlände till Stockholm dagen därpå december 2023. Hon fortsatte sin resa samma dag med tåg från Stockholm och nådde Luleå den ytterligare en dag senare. I Luleå tog Colley sedan buss mot Haparanda och anlände till järnvägsstationen i Haparanda samma dag. Tullinspektörer genomförde kontroller den dagen och beslutade att prata med Colley, som bar en blå resväska och en svart ryggsäck bland annat. Tullens narkotikasökhund reagerade på Colleys blåa resväska. När tullinspektörerna kontrollerade resväskan upptäckte de att den innehöll narkotika. Efter analys visade det sig vara över 6000 gram cannabis. Colley greps och har sedan dess varit häktad som misstänkt för grovt narkotikabrott och varit frihetsberövad.

Tullverket hittar stora mängder cannabis i Mam Yassin Colleys resväska. Foto: Tullverkets förundersökning

Åklagarens bevisning:

I Mam Yassin Colleys telefon, som hon bar vid gripandet, har bland annat en skärmdump påträffats som visar en resa mellan Göteborg och Stockholm i slutet av november 2023, samt en konversation från samma datum där ”Fatima” skriver att hon befinner sig i Stockholm. Det har också framkommit från Colleys korttransaktioner i slutet av november att hennes kort använts för att köpa en resa med Tallink Silja Line och att koret samma dag använts för inköp på Silja Serenade. Senare användes december kortet i Helsingfors. Dessutom har det hittats en skärmdump från sökningar på resor till Finland via Tallink Silja Line samt en film som verkar vara från ett kryssningsfartyg. Sökningar gjordes även samma dag på resor från Helsingfors till Barcelona med samma telefon. Det har också påträffats skärmdumpar på sökningar mellan Barcelona och Lérida, samt en konversation där det verkar som att personen som skriver befinner sig i Lérida.

Vidare hittades det i en svart handväska som Mam Yassin Colley bar vid gripandet på järnvägsstationen i Haparanda en bussbiljett mellan Lérida och Girona från i början av december 2023, till en kostnad av 27,25 euro. I en ryggsäck hittades ett kvitto från en hotellnatt med namnet ”Fatima” till en kostnad som ser ut att vara 69 euro. I Colleys mobiltelefon påträffades även en skärmdump på en resa mellan Montpellier och Lyon i början av december, och i den svarta ryggsäcken ett kvitto på en resa mellan Lyon och Paris med Colleys namn och födelsedatum. Det hittades också ett kvitto i ryggsäcken med Colleys namn och födelsedatum för en resa mellan Paris och Strasbourg samt en biljett för en resa mellan Strasbourg och Offenburg samma dag också på Colleys namn. Slutligen hittades det också i ryggsäcken en biljett för en resa mellan Offenburg och Hamburg för 99,90 euro, samt en skärmdump på Hotell Hamburg för en natt för en person och ett foto på en förvaringsbox från samma period.

I Mam Yassin Colleys mobiltelefon hittades även i Whatsapp-appen en kontakt som heter Tima (you), och tre ljudfiler skickades till denna konversationstråd i början av december. Språket i ljudfilerna är Mandinka, och de har översatts. Av översättningen framgår det att personen pratar om en resrutt mellan Stockholm – Haparanda – Kemi – Helsingfors och hur denna resrutt ska genomföras.

Mam Yassin Colleys egna berättelse:

Mam Yassin Colley har valt att förneka all kännedom om narkotikan och hävdar att det är hennes kusin i Hamburg som packade den aktuella väskan med narkotika i staden. Hon trodde att väskan innehöll kläder som hon hade tagit med sig från Göteborg för att skickas till Gambia. Ursprungligen planerade hon att skicka kläderna från Hamburg, men när hon fick veta att hennes kusin i Hamburg skulle resa till Gambia, bestämde hon sig för att ta med kläderna.

Kusinen i Hamburg ska ha besökt henne i Göteborg i slutet av november och reste sedan vidare. Mam Yassin Colley kände sig obehaglig till mods i Göteborg och åkte därför till Hamburg dagen efter att hennes kusin lämnade staden. Under tiden i Hamburg befann hon sig mestadels inomhus i kusinens lägenhet, och hon känner inte till namnet på kusinens vän eftersom de inte talade samma språk. Under vistelsen i Hamburg hade hon kontakt med sin andra kusin i Finland och de planerade att hon skulle åka dit för att prata med honom och låna pengar.

Mam Yassin Colley påstår att hon inte har rest genom Europa på det sätt som åklagaren påstår. Kusinen i Hamburg lånade dock hennes mobiltelefon och betalkort när han var i Göteborg, så det måste ha varit han som genomförde resan och använde hennes kort och namn vid resan. Eftersom Colley och kusinen i Hamburg är mycket lika varandra och eftersom biljetterna och kvittona hittades i en ryggsäck som tillhörde kusinen i Hamburg, hävdar hon att hon inte kände till dessa dokument. Hon lånade ryggsäcken av kusinen i Hamburg och vet ingenting om ljudfilen i hennes mobiltelefon.

Mam Yassin Colley har haft kontakt med kusinen i Hamburg via Snapchat. Dock påstår Colley att hon inte har någon adress eller telefonnummer till honom. Hennes andra kusin i Finland har hon har inte heller någon adress eller telefonnummer till honom eftersom de bara har haft kontakt via WhatsApp.

Mam Yassin Colley uppger att hon använder namnet Fatima och även hennes vänner känner henne som Fatima.

Tingsrättens bedömning:

Tingsrätten börjar med att konstatera i sin bedömning att beviskraven i brottmål är strikta och att det därför, utifrån den presenterade utredningen, måste det vara bevisat bortom rimligt tvivel att den åtalade har begått brott enligt de angivna omständigheterna i åtalet. Det här är något som i praktiken innebär att det inte får finnas någon rimlig tvivel om att händelsen har ägt rum på det sätt som åklagaren beskriver. Det är åklagaren som har ansvaret för att föra fram tillräckliga bevis, och om det finns oklarheter ska dessa tolkas till fördel för den åtalade, skriver tingsrätten.

Genom Mam Yassin Colleys erkännanden framgår det tydligt att hon, enligt åklagarens beskrivning, varit i besittning av och transporterat över 6 000 gram cannabis, som inte var avsett för eget bruk. Utredningen visar alltså att de grundläggande förutsättningarna för grovt narkotikabrott är uppfyllda.

Vidare skriver tingsrätten att Mam Yassin Colley har förnekat anklagelserna och hävdat att hon inte hade uppsåt. Därför anser tingsrätten att det framstår som osannolikt att någon som Colley, som deltagit i hanteringen av narkotika på det sätt hon gjort, inte skulle vara medveten om sin handling. Det är också svårt att tro att hon skulle låta någon ovetande transportera en så stor mängd narkotika, särskilt med tanke på att en tullinspektör beskrivit att väskan tydligt luktade cannabis. Dessutom visar övriga bevis att det är Colley som använt sitt namn, betalkort och mobiltelefon under den aktuella resan genom Europa, vilket starkt indikerar att hon har haft en aktiv roll i att transportera narkotikan menar tingsrätten.

Polisen har försökt kontakta Mam Yassin Colleys påstådda kusiner, det vill säga kusinen i Hamburg och Finland, baserat på de uppgifter som Colley lämnat, men har inte haft någon framgång med detta. Colley har inte kunnat ge fullständiga namn, adresser eller telefonnummer till dem, vilket är märkligt med tanke på deras påstådda nära relation till henne. Dessutom har Colley påstått att hon haft kontakt med kusinen i Hamburg via Snapchat, vilket har visat sig vara felaktigt eftersom applikationen inte ens fanns på hennes mobiltelefon. Tingsrätten anser därför att hennes uppgifter verkar vara efterhandskonstruktioner.

Sammanfattningsvis finner tingsrätten att Mam Yassin Colleys förklaringar inte minskar styrkan i åklagarens bevisning. Därför är åtalet styrkt, och med tanke på mängden narkotika ska Colley dömas för grovt narkotikabrott.

Åtalspunkten om grovt penningtvättsbrott

Tingsrätten skriver att det genom åklagarens presentation av bevis och Mam Yassin Colleys egna uppgifter har blivit tydligt att Colley i maj 2020 på ett konto i Nordea mottagit en summa på över 1,1 miljoner kronor från ett utländskt företag vid namn Cablex CN Electronics (Xuzhou) Co. LTD. Därefter följde överföringar av olika belopp till andra bankkonton via Fin-techbolag och bankomatuttag.

Åklagaren har påstått att denna summa härstammar från ett bedrägeri riktat mot det utländska bolaget som sände pengarna. Som bevis har åklagaren åberopat en anmälan och ett swift-meddelande. I swift-meddelandet framgår det att pengarna som sattes in på Mam Yassin Colleys konto skulle gå till ett företag i Tyskland, men av misstag hamnade på Colleys konto istället. Dessutom försökte betalningsavsändaren samma dag stoppa överföringen på grund av misstänkt bedrägeri, men lyckades inte, vilket ledde till att pengarna hamnade på Colleys konto. Tingsrätten anser att detta tillvägagångssätt är typiskt för bedrägeri och att det utländska företaget faktiskt försökte stoppa överföringen på grund av misstänkt bedrägeri. Därför menar tingsrätten att det är tillräckligt bevisat att pengarna som sattes in på Colleys konto härstammar från ett bedrägeribrott.

När det gäller frågan om penningtvätt är det tydligt att syftet med överföringen och den efterföljande hanteringen av pengarna var att dölja deras kriminella ursprung eller att underlätta för någon att utnyttja dem. Därför är de objektiva förutsättningarna för penningtvätt uppfyllda. Frågan som kvarstår är då om Mam Yassin Colley handlade med uppsåt skriver tingsrätten.

Mam Yassin Colley hävdar att hennes konto hos Nordea är hennes vanliga konto för löneinkomster och vardagliga utgifter. Hon blev medveten om den stora summan först när banken meddelade henne att kontot skulle stängas. Colley såg inte pengarna på kontot och loggade inte in så ofta. Hon uppger att hennes tidigare pojkvän hade tillgång till hennes konto och bank-id eftersom hon litade på honom och de använde varandras kort. Trots att pojkvännen först nekade till inblandning i händelsen erkände han detta senare för Colley i januari 2023. Hon vågade dock inte avslöja detta för polisen på grund av rädsla för pojkvännen tidigare ska ha misshandlat och hotat henne. Colley har erkänt att hon gjort en överföring via Swish i maj 2020, men inte de andra överföringarna. Hon säger sig inte heller ha haft ett konto hos Wise, och den epostadress som använts är inte hennes.

När det gäller frågan om Mam Yassin Colley medvetet gjorde sitt konto tillgängligt för att hantera de olagligt förvärvade pengarna och om hon hade uppsåt till att pengarna kom från ett brott och att de hanterades i syfte att tvätta pengar, finner tingsrätten att det faktumet att pengarna överfördes direkt från Cablex CN Electronics (Xuzhou) Co. LTD, som får betraktas som målsägande, till Colleys konto utan mellanliggande transaktioner tyder på att hon medvetet lät sitt konto användas för att ta emot pengarna och hade kännedom om deras brottsliga ursprung. Att Colley själv utförde en av överföringarna samma dag talar också för detta, liksom hennes medverkan i transaktionerna från hennes konto. Tingsrätten anser att Colleys förklaringar är vagt formulerade, oklara och omöjliga att verifiera. Hon kunde dessutom inte ge efternamn eller telefonnummer till sin förre pojkvän, vilket är anmärkningsvärt med tanke på deras påstådda långa relation.

Efter en sammantagen bedömning av dessa faktorer anser tingsrätten att Mam Yassin Colleys berättelse inte är trovärdig, vilket gör att tingsrätten avfärdar hennes förklaring. Det finns inget annat rimligt alternativ än att Colley medvetet tillät sitt konto att användas för att hantera olagligt förvärvade pengar, och att detta gjordes i syfte att tvätta pengarna. Åtalet är därmed styrkt, enligt tingsrättens bedömning, och Colley ska dömas för grovt penningtvättsbrott på grund av den betydande summan pengar.

Påföljd för Mam Yassin Colley

Tingsrätten inleder frågan om påföljd med att konstatera att Mam Yassin Colley tidigare förekommer för två brott i belastningsregistret: en för stöld den 6 maj 2021, vilket resulterade i en villkorlig dom kombinerat med dagsböter, och en för ringa stöld den 17 maj 2022 som ledde till dagsböter. Vad gäller det grova penningtvättsbrottet som Colley gjort sig skyldig till är det ett nytt brott i relation till domen från den 6 maj 2021. Straffvärdet för det grova penningtvättsbrottet överstiger ett års fängelse enligt tingsrätten. och vid bedömningen av straffvärdet för narkotikabrottet så bestäms det till två års fängelse med hänsyn tagen till mängden narkotika och Colleys roll som kurir. Det sammanlagda straffvärdet för båda brotten uppgår till fängelse i två år och sex månader. Med tanke på den allvarliga naturen av brotten och det höga straffvärdet är fängelse den enda möjliga påföljden.

Senare går tingsrätten in på frågan om Mam Yassin Colley ska utvisas, vilket är möjligt med tanke på att hon döms för brott till en strängare påföljd än böter och saknar svenskt medborgarskap. Enligt de uppgifter som Colley har lämnat har hon befunnit sig i Sverige sedan 2009. Migrationsverkets uttalande visar att hon har haft permanent uppehållstillstånd sedan 2011 på grund av anknytning. Hon är förälder till en femårig dotter som tidigare har bott växelvis hos henne och hennes far, men som sedan augusti 2023 befinner sig i Gambia tillsammans med Colleys mamma och systrar. Planen är att dottern ska återvända till Sverige antingen under sommaren 2024 eller 2025. Socialnämnden har uttalat att eftersom barnet befinner sig i Gambia, skulle en utvisning inte hindra hennes möjlighet att ha kontakt med sin mamma

I fallet har det framkommit att Mam Yassin Colleys huvudsakliga anknytning till Sverige är genom hennes dotter, som är svensk medborgare men inte för närvarande befinner sig i landet. Trots att Colley är vårdnadshavare för barnet är hon för närvarande inte aktivt involverad i hennes dagliga omvårdnad. Utgångspunkten för bedömningen är dock att barnet kommer att bo i Sverige i framtiden. När det gäller Colleys anknytning till Sverige har det framkommit att hon delvis kan prata och förstå svenska, även om hon behöver tolkhjälp vid förhandlingar. Hon har tidigare haft arbete och bostad i Sverige, men har haft svårt att försörja sig här och har uppgett att detta var anledningen till att hennes dotter befinner sig i Gambia. Tingsrätten anser dock att hänsynen till barnets bästa talar emot en utvisning av Colley.

Mot barnets intresse av en nära kontakt med sin mamma måste dock vägas de allvarliga brott som Mam Yassin Colley har begått. Colley har nu dömts till fängelse för grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott med ett sammanlagt straffvärde på två år och sex månader. Det finns således grundläggande förutsättningar för utvisning. Vid bedömning av brottslighet av denna art bör utvisning ske om det inte finns mycket starka skäl till att avstå. Ingen sådan starkt skäl har framkommit. Dessutom skulle utvisningen inte förhindra Colley från att hålla kontakten med sin dotter på andra sätt än fysiska besök, såsom genom kommunikation i Gambia där barnet för närvarande befinner sig. Tingsrätten anser därför att Colleys anknytning till Sverige inte är tillräckligt stark för att motivera ett undantag från utvisning.

Mam Yassin Colley är också familjemedlem till en medborgare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Straffbestämmelserna mot narkotika är avsedda att skydda samhället mot narkotikarelaterade faror och kan därför leda till utvisning av familjemedlemmar till EES-medborgare. Det grova narkotikabrottet som Colley har begått anses vara så allvarligt att det skulle utgöra en fara för enskilda och allmänna intressen. En utvisning skulle inte strida mot proportionalitetsprincipen eller kravet på restriktivitet vid utvisning av EES-medborgare och deras familjemedlemmar. Dessutom finns det inga hinder för verkställande av utvisningsbeslutet. Colley ska därför utvisas.

Mam Yassin Colley till höger i bild. Foto: Tullverkets förundersökning

Vad gäller längden på återreseförbudet har åklagaren yrkat på att det inte ska ha någon tidsbegränsning. Vidare konstaterar tingsrätten att det står i brottsbalken att längden på återreseförbudet ska bestämmas med hänsyn till brottets straffvärde. Om brottet resulterar i en strafftid på mer än två år bör återreseförbudet normalt sett inte vara tidsbegränsat. Domstolen kan dock överväga andra faktorer såsom risken för fortsatt brottslighet i Sverige och utlänningens anknytning till landet när de fastställer längden på återreseförbudet. En restriktiv bedömning bör göras för att avgöra om det finns tillräckligt starka skäl för att begränsa längden på återreseförbudet med hänsyn till individuella omständigheter relaterade till utlänningen. Domstolen måste därför göra en helhetsbedömning där alla relevanta faktorer vägs samman.

I det här fallet gör tingsrätten bedömningen att Mam Yassin Colleys återreseförbud till Sverige inte ha någon tidsbegränsning. Detta med anledningen av att Colley dömts för allvarlig brottslighet, tidigare har svårt att försörja sig i Sverige och att hon inte har några egentliga starka band till landet. Således utvisas Mam Yassin Colley på livstid från Sverige.

Senaste