fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Indiska armén uppger att 20 soldater har dödats i gränskonflikt med Kina i Galwan

Källor säger att det finns fler offer på båda sidor efter ett bråk den 15 juni där stenar och påkar användes. Kina anklagar Indien för att ha ”provocerat och attackerat kinesisk trupp, vilket resulterade i allvarliga fysiska konfrontationer mellan gränsstyrkorna”.

Den indiska armén har bekräftat att 20 av deras soldater dödades i en sammandrabbning med kinesiska trupper längs deras gemensamma gräns sent på måndagen den 15 juni. Dessutom uppges 67 ha skadats och tio ha tillfångatagits. De har sedan torsdag åter släppts.

”Sjutton indiska militärer som skadades kritiskt i tjänsten vid gränsområdet och utsattes för minusgrader i på hög höjd har dukat under för sina skador, vilket innebär att det totala antalet som dödades i sammandrabbningen är 20” sade den indiska armén i ett uttalande.

De bägge sidorna har dragit sig tillbaka från platsen för sammandrabbningen i Galwan-området, tillade uttalandet.

Dödsfallen är de första på fyra decennier av en lågintensiv konflikt längs den 3 488 kilometer långa omarkerade gränsen mellan de kärnvapenbestyckade grannarna, den så kallade Line of Actual Control (LAC).

Indiska medier rapporterade att även kinesiska soldater hade dödats, men kinesiska talesmän vill inte bekräfta detta och lägger skulden för händelsen på Indien.

Indiska och kinesiska soldater i slagsmål i det omstridda gränsområdet. Foto: Stillbild Youtube

Zhang Shuili, talesman för Kinas västra armékommando, som övervakar landets västligaste regioner, inklusive Xinjiang och Tibet, sade att indiska trupper hade ”brutit sitt löfte och återigen passerat LAC olagligt”.

”De har avsiktligt provocerat fram attacker som sedan har lett till intensiva fysiska sammandrabbningar mellan båda sidor, vilket har lett till förluster och dödsfall” sade Zhang.

Indiens utrikesministerium sade dock att de kinesiska styrkorna var skyldiga till händelsen.

”En våldsam sammandrabbning skedde som ett resultat av ett försök från den kinesiska sidan att självsvåldigt ändra status quo i området” sade ministeriets talesman Anurag Srivastava i ett uttalande på tisdagskvällen. ”Båda sidor drabbades av förluster som kunde ha undvikits om avtalet på hög nivå noggrant följts av den kinesiska sidan.”

Uttalandet sade att Kina hade kränkt LAC vid Galwan-floddalen. Med hänvisning till den planerade nedtrappningen av trupper i området sade Srivastava: ”Vår förväntan var att detta skulle gå smidigt, men den kinesiska sidan bröt avtalet om att respektera Line of Actual Control (LAC) i Galwandalen”.

LAC, den inofficiella gränsen mellan Kina och Indien. Foto: Stillbild Youtube

Ministeriet sade vidare att Indien var ”fast övertygat” om behovet av dialog, men tillade dock att det var ”mycket engagerat i att säkerställa Indiens suveränitet och territoriella integritet”.

Den rapporterade ökningen från tre döda indiska soldater till 20 i Galwandalen ”ökar risken för att det nuvarande dödläget blir en långvarig och olöst situation”, säger Kelsey Broderick, Asienanalytiker på Eurasia Group. Incidenten kommer att förgifta en redan spänd bilateral relation, säger Broderick. ”Dessa typer av skärmytslingar kommer sannolikt att bli vanligare eftersom Kina ställer fler territoriella krav och Indien börjar trycka tillbaka mot kinesiska intrång.”

Den indiska armén bekräftade inte rapporter om att soldater som dog inte sköts utan dödades i ett bråk. En indisk arméofficer i regionen sade till AFP, på villkor av anonymitet, att det var ”våldsamma slagsmål.”

I ett uttalande sade den indiska armén att händelsen hade inträffat under ”nedtrappningsprocessen i Galwandalen”, med hänvisning till ett område som indisk militär personal hade anklagat kinesiska trupper för att inkräkta på trots att det aldrig varit ett omdiskuterat territorium.

Området ligger mellan det indisk-administrerade Ladakh och det kinesisk-administrerade Aksai Chin. Aksai Chin är strategiskt viktigt för Peking eftersom det har Kinas enda direkta vägförbindelse till Xinjiang och Tibet.

Detaljerad karta över området där incidenten inträffade. Foto: Stillbild Youtube

Med tanke på att de två sidorna inte är överens om vem som startade skärmytslingen – Kina hävdar att indiska styrkor korsade den inofficiella gränsen och Indien säger att Kina attackerade en fredlig patrull av indiska soldater – kan det bli svårt att trappa ned spänningarna snabbt.

Det kan också skapas ytterligare tryck från Indiens medier för att eskalera situationen, sade analytiker, särskilt om det i slutändan visar sig att incidenten ägde rum på den indiska sidan av de facto-gränsen och att de flesta dödsfallen är indiska soldater.

Nationalism kan spela en roll på Kinas sida också, säger Daniel Russel, USA:s tidigare biträdande utrikesminister för östra Asien och Stillahavsområdet.

Kinas president Xi Jinping ”gör en medveten vädjan till kinesisk nationalism och verkar anse att Kina kan hantera konsekvenserna av dessa handlingar” sade Russel.

”Förlusten av liv på den indiska sidan inkluderar en officer och två soldater. Högre militära tjänstemän från båda sidorna är för närvarande på plats för att desarmera situationen” uppgav den indiska armén.

En indisk militärkonvoj på väg i området. Foto: Stillbild Youtube

Zhangs uttalande hävdade dock kinesisk suveränitet över Galwanflodens dalgång, som ”historiskt har tillhört [Kina]”.

”Indiska gränstrupper har brutit sina löften och allvarligt skadat det ömsesidiga samförstånd som nåtts av de båda länderna i gränsfrågorna, och allvarligt skadat de bilaterala militära förbindelserna och förhållandet mellan våra folk” sade han.

”Vi ber den indiska militären att begränsa sina gränstrupper och att upphöra med alla provocerande och ingripande åtgärder, och att möta Kina halvvägs så att båda sidor kan återgå till det rätta sättet för att lösa tvister genom kommunikation” tillade Zhang.

Kinas utrikesdepartements talesman Zhao Lijian sade att indiska trupper hade passerat gränsen två gånger under dagen och ”provocerat och attackerat kinesiska styrkor, vilket resulterat i allvarliga fysiska konfrontationer mellan gränsstyrkorna på båda sidor”.

Chefredaktören för den kinesiska tidningen Global Times, Hu Xijin, sade på Twitter: ”Baserat på vad jag vet, drabbades kinesiska sidan också av dödsoffer under sammandrabbningen i Galwandalen. Jag vill säga till den indiska sidan, var inte arroganta och misstolka Kinas återhållsamhet som svaghet. Kina vill inte ha en konflikt med Indien, men vi är inte heller rädda för det”.

Han tillade: ”Kinesiska sidan vill inte uppge antalet offer från PLA [Kinas Armé] i konflikten med indiska soldater. Min uppfattning är att den kinesiska sidan inte vill att människor i de två länderna skall jämföra antalet offer för att undvika att underblåsa allmänhetens upprördhet. Detta är goodwill från Peking.”

Global Times publiceras av People’s Daily, den officiella tidningen för Kinas styrande kommunistparti. Indiska armékällor sade att den kinesiska militären hade tagit kontakt och begärt ett möte mellan generalmajorerna från båda sidorna efter händelsen för att desarmera situationen tidigt på morgonen efter.

Under tiden satt Indiens försvarsminister Rajnath Singh i möten med utrikesministern Jaishankar och högre militära befälhavare, inklusive chefen för försvarsstaben, general Bipin Rawat och de tre vapengrenscheferna.

Singh informerade också premiärminister Narendra Modi i frågan, enligt källor inom indiska myndigheter.

Den dödliga sammandrabbningen kommer efter sex veckors eskalerande spänningar som har präglas av slagsmål och stenkastning. Flera soldater från båda sidorna skadades i en tidigare sammandrabbning den 9 maj. Samtal på hög militär nivå hölls tidigare denna månad, som Nya Tider har rapporterat om, och kommentarer från båda sidor antydde att situationen höll på att lugna sig.

Kinas utrikesdepartements talesperson Hua Chunying sade för ett par veckor sedan att Kina hade nått en ”positiv konsensus” med Indien för att lösa situationen, medan Indien på sade att de två länderna hade gått med på att ”lösa frågorna fredligt”.

Indien och Kina hade ett intensivt men kortlivat gränskrig 1962, men sedan dess har inga skott avlossats.

Kinas utrikesdepartements talesman, Zhao Lijian. Foto: Stillbild Youtube

Under 2018 sade Modi i ett möte med Kinas president Xi Jinping att det faktum att Indien och Kina inte hade ”avfyrat en enda kula mot varandra” på fyra decennier visade ländernas mognad.

Han talade vid ett informellt bilateralt toppmöte i Wuhan, med ett andra möte som hölls i fjol i kuststaden Mamallapuram – där båda lovade att inte låta meningsskiljaktigheter om handel och utrikespolitik förvandlas till tvister.

Long Xingchun, ordförande för Chengdu Institute of World Affairs, en oberoende tankesmedja baserad i sydvästra Kina, sade att händelsen den 15 juni kan eskalera konflikten till en punkt utan återvändo.

”Dessa är de första offren i en gränskonflikt mellan Kina och Indien sedan årtionden, och det kan väcka extrema nationalistiska röster i Indien som pressar sin regering att anta en krigisk hållning mot Kina” sade Long. ”Om Indien verkligen gjorde det, skulle det leda till en ännu mer intensifierad situation som kan leda till fler offer.”

”Så det är absolut nödvändigt för båda sidor, särskilt mellan de nationella ledarna, att lugna ner situationen och skärpa gränskontrollen, i stället för att låta sig styras av extremister” tillade Long.

Analytikern Sameer Patil på Gateway House, en Mumbai-baserad tankesmedja, sade att den indiska responsen på sammandrabbningen beror på en bättre förståelse om vad som hade utlöst incidenten.

”Om incidenten inte var avsiktlig, då kommer de två ledarna att vilja desarmera situationen. Om det var avsiktligt, då måste den indiska ledningen bestämma vilken väg den skall ta” säger Patil.

Indiska demonstranter brände bilder av Xi Jinping och krossade kinesiska mobiltelefoner. Foto: Stillbild Youtube

Patil sade det indiska etablissemanget kan ta personlig kontakt mellan de två nationerna, använda Indiens diplomatiska engagemang med Taiwan, liksom frågor som kinesiska investeringar i Indien och om att släppa in den kinesiska telekomjätten Huawei på Indiens 5G-marknad.

Händelsen kommer sannolikt att sätta en enorm press på Modis regering, som alltmer har fört en hård politik, särskilt gällande nationell säkerhet.

Modis regering har också signalerat sin avsikt att ”hämnas” indiska soldaters död i det förflutna. Förra året genomförde man flyganfall i Pakistan efter att mer än 40 indiska paramilitärer dödats i en attack av en självmordsbombare.

En utrikespolitisk analytiker, som inte ville namnges, sade att Indien kunde befinna sig i en knipa. ”Problemet är att Indien har haft en prioritet att hämnas dödsfall bland sina soldater under de senaste åren, genom riktade attacker och flyganfall mot Pakistan. Det kommer att bli svårt för Modi att förklara varför han inte väljer att göra samma sak med Kina” sade analytikern.

Senaste