Häromveckan meddelade Sverigedemokraterna att man lämnar migrationskommitténs förhandlingar eftersom det enligt partiet inte längre fanns någon möjlighet att nå en acceptabel kompromiss. Kort därefter lämnade även Moderaterna kommittén sedan Socialdemokraterna valt att istället gå Miljöpartiet till mötes.
Sverigedemokraternas ledamot i migrationskommittén, riksdagsledamoten Jonas Andersson ser nu det senaste årets arbete som helt bortkastat.
”I över ett år har Migrationskommittén arbetat med att få till stånd en fungerande och ansvarsfull migrationspolitik för Sverige. Nu när dess sluttid närmar sig står det klart att det varit ett bortkastat år, fullt av käbbel och meningslösa symbolfrågor. Kommittén, och den svenska politiken, har misslyckats”, skriver han i en debattartikel på politiksajten Altinget.
Enligt Andersson måste Sverige framförallt avskaffa de så kallade ”pull”-faktorerna det vill säga de effekter som förmår invandrare att välja Sverige. Ett volymmål var därför feltänkt menar han, eftersom personer som vill invandra till Sverige inte bryr sig om det.
Sverigedemokraterna kommer nu att lägga ett eget förslag i migrationskommittén som bland annat innebär att ”endast konventionsflyktingar kommer ha rätt till familjeåterförening, att försörjningskraven skärps och breddas, att särskilda transitcenter i nederländsk modell anläggs för snabb handläggning av asylärenden, samt att bevis- och identitetskraven höjs.”
Dessutom vill partiet ”på sikt” göra ytterligare förändringar på välfärdsområdet ”för att skapa en koppling mellan arbete och rätten till välfärd för utlänningar”.