Migrationskrisen
Vid lunchtid idag presenterades slutligen EU:s nya “migrationspakt”. Överenskommelsen har tagit flera år att få klar eftersom framförallt Ungern och Polen har motsatt sig alla uppgörelser som innefattar någon tvångsinvandring, eller så kallad “obligatorisk omfördelning av asylsökanden”. Att pakten är av stor vikt var tydligt när kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inledde presentationen – något som bara görs vid särskilt viktiga lagförslag.
Men helt utan tvång är inte den slutliga pakten, utan alla medlemsländer tvingas vara delaktiga i att hantera migrationen till unionen. Däremot behöver inte länder som Ungern och Polen ta emot några migranter, utan deltagandet kan istället bestå av att man bidrar med resurser till EU:s yttre gränskontroll eller med att genomföra utvisningar ur unionen.
Och just utvisningar får rätt stort fokus i pakten. Dessa skall nu kunna ske mer effektivt och efter bedömning av asylskäl redan vid EU:s yttre gräns.
Samtidigt slopas Dublinförordningen och istället för att söka asyl i det första säkra EU-landet så kommer ärendena att behandlas i det land där en koppling eller anknytning kan finnas. Detta kommer i sin tur innebära att länder som redan tagit emot många migranter även fortsättningsvis kommer ha ett stort inflöde.
Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson fokuserar på att uppgörelsen gör att invandringsliberala länder som Sverige enkelt kan fortsätta med massinvandring även med det nya regelverket.
– Jag menar att det politiskt finns ett ganska starkt stöd bland EU-medborgare för att ta emot flyktingar och välkomna migranter, säger hon till statliga Sveriges Radio.
Opinionsläget
De tre högerpartierna SD, M och KD befäster sin ledning i en ny opinionsundersökning från Ipsos. Totalt stöds det så kallade konservativa blocket av 46 procent av väljarna medan januaripartierna får 42 procent.
Jämfört med förra mätningen så tappar SD och S varsin procentenhet. SD och M ligger nu båda på 20 procent, medan L och MP fortsätter att balansera på 4-procentspärren.
Våldtäkt av minderårig
Vid niotiden under tisdagskvällen våldtogs en 12-årig flicka utomhus i de södra delarna av Stockholm. Hon fördes till sjukhus efter händelsen och polisen har dragit igång en stor insats för att hitta gärningsmannen. Till Aftonbladet säger Stockholmspolisens presstaleskvinna Carina Skagerlind så här:
– Det var en väldigt stor insats. Mycket är fortfarande oklart i det här ärendet och vi håller just nu på att inventera allt kameramaterial – vi har sökt med hundar på platsen, vi har gjort en teknisk undersökning och vi fortsätter att utreda detta
Ingen misstänkt är ännu gripen och överfallet rubriceras som grov våldtäkt mot barn. Polisen har valt att inte gå ut med några signalement.
Sex miljoner i avgångspension
Kungsbackas tidigare kommunstyrelseordförande, moderaten Hans Forsberg, får över sex miljoner kronor i avgångspension efter att ha dömts för sexbrott. Detta rapporterar Fria Tider.
Det var den 23 maj i år som Forsberg åkte fast för köp av sexuell tjänst i samband med ett polistillslag mot en så kallad lägenhetsbordell på Jakobsdalsgatan i Örgryte.
Efter sexdomen har Forsberg lämnat sina förtroendeuppdrag för kommunen och säger sig vara beredd att stå för sina misstag. Men rent ekonomiskt tycks alltså inte konsekvenserna bli allt för tuffa eftersom kommunen har beviljat ett avtal där moderat-politikern får knappt 60 000 kronor i månaden fram tills han fyller 65, vilket totalt motsvarar över sex miljoner kronor.
Av 61 ledamöter i Kungsbackas kommunfullmäktige var det tre som röstade emot det generösa avgångsvederlaget: moderaten Kalle Påsse Sundvall, kristdemokraten Niklas Mattson och miljöpartisten Maria Losman.
Presidentvalet i USA
Vi avslutar dagens sändning i USA. För president Donald Trumps förre rådgivare Steve Bannon menar nu att det liberala etablissemanget inte kommer att erkänna en eventuell valvinst för Donald Trump. Bannon var ledande i 2016 års presidentvalskampanj