söndag, 8 december, 2024
söndag, december 8, 2024

Var tredje tysk överväger AfD – vänstern svarar med förbudskrav och våld

Under de tio år som Alternativ för Tyskland har existerat så har partiet gått från ingenting till 23 procent i opinionen. Och än fler säger sig nu överväga att rösta på partiet som fortsatt är helt ensamma om att vilja begränsa invandringen till Tyskland. Men från den etablerade vänstern hörs nu röster om att förbjuda AfD samtidigt som vänsterns aktivistiska falang attackerar AfD:s partiföreträdare fysiskt.



Nationalkonservativa, tyska Alternativ för Tyskland (AfD) har haft en anmärkningsvärd ökning av stödet i den senaste tidens opinionsmätningar. Enligt en undersökning genomförd av INSA för den tyska tidningen Bild planerar 23 procent av de tillfrågade att rösta på AfS i de kommande europeiska parlamentsvalen. Detta är nästan en fördubbling från 12 procent innan valet 2019, vilket gör AfD till Tysklands näst mest populära parti efter oppositionspartiet CDU/CSU.

En rad faktorer tros ligga bakom denna uppgång i popularitet. AfD har motsatt sig de corona-relaterade nedstängningarna och de EU-pålagda sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Deras stigande popularitet har också återspeglats i valframgångar. Till exempel vann Robert Sesselmann över 52 procent av rösterna i ett distriktsval i juni, och Hannes Loth vann partiets första borgmästarval i delstaten Sachsen-Anhalt förra månaden.

Men med framgången kommer också kontroverser. Den tyske presidenten, Frank-Walter Steinmeier, beskrev partiets framgång som ”oroande” och kallar AfD ”hatspridare”. Även inom CDU finns det interna meningsskiljaktigheter kring om de ska samarbeta med AfD på kommunal nivå.

Enligt en annan studie överväger 33 procent av respondenterna att rösta på AfD i kommande val, medan 62 procent inte kan tänka sig stödja partiet. Siffrorna tyder på att de har potential att fortsätta växa så länge inget av de etablerade partierna vill adressera AfD:s kärnfrågor: demografi/invandring, trygghet och säkerhet samt tysk självständighet och nationell demokrati.

Framgången återspeglas även i Robert Sesselmanns vinst av ett distrikt i Tyskland och Hannes Loths framgång som den första AfD-borgmästaren i Sachsen-Anhalt.

Tyskland kan bli oregerligt utan AfD-koalition – etablissemangspolitiker svarar med förbudskrav
Skulle det hållas val idag så skulle ingen av de traditionella koalitionerna få en majoritet för att bilda en regering, endast CDU/CSU och AfD eller CDU/CSU och SPD skulle kunna bilda en ”tvåparti”-allians.

Men samtidigt som AfD ökar i popularitet uppstår krav på att förbjuda partiet. Tysklands president, Steinmeier, har uttryckt oro över partiets stigande inflytande, och ledande personer, som Axel Steier, grundare av en tysk flyktingräddningsorganisation, har gjort uppseendeväckande uttalanden om att partiet bör förbjudas och partiledaren fängslas. Även SPD:s vice partiledare Saskia Esken har krävt förbud mot AfD om “partiets extrema orientering bekräftas”. Dessutom har nyhetstidningen Der Spiegel publicerat en ledare med titeln ”Förbjud konstitutionens fiender”, där de varnar för ”AfD:s radikalisering”.

Ute på vänsterkanten har AFA-aktivister publicerat privata adresser till AfD-kandidater, vilket har lett till anklagelser om uppvigling till våld mot offentliga personer. Och den tyska säkerhetstjänsten, som länge har arbetat aktivt med att infiltrera nationalistiska partier och rörelser för att sedan inifrån försöka radikalisera dem tills de ska kunna förbjudas, har varnat för “högerextrema tendenser” inom partiet.

Den här debatten om AfD:s existens och stigande inflytande i tysk politik pågår mot bakgrund av flera incidenter av våld mot politiker, där AfD-politiker var mest utsatta 2020 och 2021. Men trots alla attacker mot partiet så fortsätter alltså AfD:s popularitet bland de tyska väljarna att växa.

Med delstatsvalen i Hesse planerade den 8 oktober, och AfD:s växande stöd, sitter de gamla partierna just nu i en pressad situation: Kommer den strategi man hittills valt att fungera? Det vill säga kan man fortsätta att ignorera de frågor som AfD:s framgångar bygger på och kan man fortsätta hålla ”armlängds avstånd” till partiet, eller måste man snart börja ta till sig och anamma de svar som AfD ger väljarna och därmed kanske också börja öppna för samarbete med partiet?

Detta är AfD

Politisk position: Nationalkonservativ

Historik och Utveckling:

Grundades 2013 som en reaktion mot EU:s räddningspaket och tyska euro-politik.

Fokus skiftade snabbt mot invandring och identitetspolitik, särskilt efter flyktingkrisen 2015.

Partiet genomgått flera interna splittringar och ledarskapsbyten sedan dess grundande.

Kärnfrågor

Invandring: Kritisk mot Angela Merkels beslut att låta nästan en miljon flyktingar komma till Tyskland 2015. Vill begränsa invandringen och stärka gränskontrollen.

EU-politik: Ursprungligen kritisk mot eurozonen och räddningspaket. Fortfarande EU-skeptisk.

Nationell identitet: Betonar vikten av tysk kultur och identitet.

Familjepolitik: Traditionell syn på familjen och motståndare till samkönade äktenskap.

Kritik och Kontrovers:

Kritiker på vänsterkanten anser att partiet flörtar med högerextrema och nationalistiska idéer.

Har ofta beskrivits som populistiskt, med en förmåga att snappa upp folkliga känslor av missnöje.

Valframgångar:

Gjorde en imponerande entré i Bundestag (det tyska förbundsdagen) 2017.

Har sedan dess blivit ett av de största oppositionspartierna i Tyskland.

Har representation i flera delstatsparlament.

Ledarskap och Framstående Medlemmar:

Ledarskapet har varierat över åren med flera medgrundare som har lämnat partiet.

Alice Weidel och Alexander Gauland är två av de mest framstående ledarna under senare år.

Sammanfattning:

AfD är ett relativt nytt parti i tysk politik men har snabbt blivit en betydande kraft, särskilt på högerkanten av det politiska spektrumet. Dess kritiska hållning till invandring och EU, kombinerat med en konservativ syn på familjevärderingar, har gett det en unik position i det tyska politiska landskapet. Samtidigt har dess relation till högerextremism och kontroversiella uttalanden av dess medlemmar gett upphov till mycket debatt och kritik.

Senaste