torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

Aftonbladet sprider fake news om Harvard-rapport

En rapport från Harvard om strategier för att hantera coronaviruset "förefaller ge Sverige rätt", hävdar Aftonbladet i en artikel som har legat högt på förstasidan i två veckors tid. Men Exakt24 har granskat rapporten och funnit att den snarare förespråkar motsatsen till den svenska strategin.

I över två veckors tid har det spridits artiklar i etablerad svensk media där det påstås att en rapport från Harvard ”förefaller ge Sverige rätt” i strategin mot coronaviruset. Aftonbladet hade fortfarande efter två veckor ”nyheten” högt på sin förstasida. Problemet är bara att påståendet om rapporten är fake news.

– Det finns ingenting i rapporten som underbygger dessa slutsatser, säger den norska forskaren Gunhild Alvik Nyborg, som har faktacheckat påståendet om att rapporten skulle kunna bekräfta den svenska strategin.

Harvard-rapporten förespråkar motsatsen till den svenska modellen
I själva verket tycks rapportförfattarna förespråka den strategi som Norge och större delen av Europa har valt, och där Sverige kanske är det största undantaget. “Vår data är i linje med observationsstudier och modellstudier som menar att ett införande av omfattande social distansiering i ett tidigt skede är avgörande för att kontrollera spridningen av SARS-COV-2”, skriver de – en strategi som alltså står i rak motsats till den svenska och mer är i linje med övriga Europa.

Dessutom förespråkar de ”aggressiv smittspårning och karantän”. Smittspårning dömde Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ut som ”verkningslöst” redan den 12 mars, det vill säga dagen efter det första svenska dödsfallet i covid-19. Och trots omfattande påtryckning från oberoende svenska forskare så har regeringen vägrat använda sig av karantän för att bromsa smittspridningen.

Rapportförfattarna tror att samhällsrestriktionerna helt kommer kunna avskaffas under våren eller sommaren 2021 och att pandemin kommer vara över först sommaren 2022.

”införande av omfattande social distansiering i ett tidigt skede är avgörande” – Ur rapporten

Nyhetstidning i maktens intresse
Genom ägaren LO har Aftonbaldet starka band till regeringspartiet Socialdemokraterna. Så sent som den 8 april drog tidningens politiska chefredaktör Anders Lindberg ut i sociala medier till försvar för regeringen. Lindberg har tidigare suttit i förbundsstyrelsen för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, och hans fru Åsa Westlund sitter i riksdagen för regeringspartiet.

I samband med att regeringen sökte ökad makt för att hantera coronakrisen, genom möjligheten att runda riksdagen där regeringspartierna bara har drygt var tredje mandat, så skrev han på Twitter: ”Jag litar helt och fullt på mina vänner i regeringen och regeringskansliet. De är kloka och kommer att fatta kloka beslut.”.

Senaste