Insikt24 har vid flera tillfällen rapporterat kring domar som fallit med anledning av korankravallerna som ägde rum i april 2022 när den dansk-svenske islamkritikern Rasmus Paludan genomförde aktioner på flera ställen i Sverige. Den senaste domen som kommit är från Örebro tingsrätt och för händelserna den 15 april i Sveaparken i centrala Örebro, där omfattande invandrarupplopp uppstod efter att Paludan annonserat att han skulle komma dit. Bland annat kastades massvis med stenar mot polisen, polisbilar sattes i brand och flera poliser har vittnat om att de var rädda för sina liv under deras arbetsdag vid Sveaparken. Någon koran brändes dock aldrig från Paludan eftersom att polisen ansåg det för farligt för honom att vistas på platsen och därmed ställdes hans vistelse in.
Det här är långt ifrån den första domen som kommer efter upploppen vid Sveaparken i Örebro. Denna gång rör det sig om tre personer som dömdes, vilket är 40-årige irakiske medborgaren Mashal Anzi, 25-årige Alaiddin Diab som är statslös och 21-årige Firas Alsalimah som både har syriskt och svenskt medborgarskap. Ytterligare en person stod åtalad, men blev frikänd. Samtliga av de dömda är födda utomlands och två av de var även tvungna att ha tolk på arabiska under rättsprocessen.
Irakiern Mashal Anzi
Mashal Anzi är en 40-årig irakisk medborgare som i nuläget inte har något svenskt medborgarskap. Anzi är dömdes så sent som i oktober 2022 till fängelse för bland annat misshandel och hot mot sin tidigare fru och deras gemensamma barn. Den aktuella dagen för korankravallerna i Sveaparken i Örebro var Anzi, enligt åklagarens gärningsbeskrivning, på plats i två timmar där han bland annat kastade ett flertalet stenar mot poliser och polisfordon. Därutöver var Anzi tillsammans med andra gärningsmän framme vid en polisbuss som han och de andra knuffade för att försöka välta och Anzi försökte också förflytta kravallstaket. Dessutom var Anzi en av de pådrivande på plats genom att han ska ha ”hejat på övriga gärningsmän och gestikulerat till dem att röra sig fram mot polisen”.
Efter att Mashal Anzi sett videoklipp som visar hur han kastat sten mot polisen har han vidgått att han gjort detta. Den övriga gärningsbeskrivning har inte heller Anzi ifrågasatt och av dessa anledningar, plus den skriftliga bevisningen och framförallt den individfilm som finns på Anzi, så finner tingsrätten att den åtalade gärningen är styrkt. Mashal Anzi dömdes således för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, där påföljden blev fängelse i ett år och åtta månader. Tingsrätten skriver att de har dömt till ett ”lindrigare straff än vad som är föreskrivet för brottet eftersom rätten har beaktat att den tidigare påföljden och den nya påföljden tillsammans inte överstiger vad som skulle dömts ut för den samlade brottsligheten”.
Åklagaren yrkade även på utvisning för Mashal Anzi, men detta var något som tingsrätten avslog. Bland annat tar tingsrätten i beaktande att Migrationsverket bedömer det som att det ”föreligger individuella verkställighetshinder som är direkt hänförliga” för Anzi om han utvisas. När Migrationsdomstolen 2018 beviljade Anzi uppehållstillstånd samt flyktingstatusförklaring för Anzi gjordes bedömningen att det fanns en konkret och personlig hotbild mot Anzi och hans familj, och att ett återvändande till hemlandet riskerade förföljelse. Tingsrätten betonar däremot också att Anzi är dömd för våldsbrott mot sin tidigare fru och sina barn och att han inte träffat barnen de senaste åren och att dessa därför inte skulle påverkas negativt om han flyttar. Utöver det hade även Anzi tolkbehov på arabiska under rättegången. Men trots det anser tingsrätten att Anzi ändå har ”en viss anknytning till Sverige”.
Statslöse Alaiddin Diab
25-årige Alaiddin Diab föddes i Damaskus i Syrien och befinner sig i Sverige som statslös. Åklagaren skriver i sin gärningsbeskrivning att Diab befunnit sig i Sveaparken i lite mer än två timmar och har under denna tid ”tagit sig innanför avspärrningarna, rört sig med folkmassan och kastat flertalet stenar och/eller andra föremål i riktning mot polisen och polisfordon”. Diab har även vid flera tillfällen använt stenar för att slå på polisbussar och slagit sönder en fönsterruta. Därutöver var Diab och rev ner kravallstaket och burit på ett staket som han kastar framför ett polisfordon. Diab var dessutom inne i en polisbuss och har dessutom hejat på övriga gärningsmän vid Sveparken att begå brott mot polisen.
Alaiddin Diab själv förnekar att han kastat sten mot polisen och förnekar att det är han som synts på bilderna som åklagaren åberopat. Diab har dock medgett att han befann sig vid Sveaparken den aktuella dagen. Tingsrätten gjorde bedömningen, med hänvisning till jämförelsebilderna, att det är ställt utom rimligt tvivel att det är Diab som syns på de individfilmer som finns och han ska därmed dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Påföljden för Diab blev tre års fängelse. Sedan tidigare är Diab dömd ett flertal gånger för bland annat rattfylleri och olovlig körning.
Syriern Firas Alsalimah
Firas Alsalimah är 21 år och föddes i Homs i Syrien, men har både syriskt och svenskt medborgarskap. Under rättsprocessen var Alsalimah i behov av tolk på arabiska. Även Alsalimah, liksom de andra gärningsmännen i samma dom, befann sig vid Sveaparken i ungefär två timmar. Alsalimah tog sig bland annat innanför avspärrningarna och kastade ett flertal stenar och andra föremål mot polisen enligt åklagarens gärningsbeskrivning. Dessutom slog Alsalimah även på en polisbuss med en sten, och rev bort en del av fronten och ryckte i en sidodörr på en polisbuss i samband med kravallerna. Därutöver var Alsalimah även med och rev kravallstaket tillsammans med andra gärningsmän och hejade också på andra gärningsmän att begå brott.
Tingsrätten beskriver i sin motivering till domen att Firas Alsalimah själv medgett att han har varit på platsen och att det är han som syns på några av fotona som åklagaren visat. Dock har Firas Alsalimah förnekat att han kastat stenar mot polisen. De filmer som finns på Alsalimah som åklagaren åberopat anser tingsrätten finna det styrkt att det är han som varit på platsen och att han begått gärningarna som åklagaren påstått. Alsalimah dömdes därför för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och påföljden blev totalt två år och tre månaders fängelse.
…
Domen från Örebro tingsrätt har överklagats till hovrätten.