test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Alternativ för Sverige gratulerar spanska Vox till valframgångarna

Nationalistpartiet Vox gick kraftigt framåt i gårdagens spanska parlamentsval. Partiet, som bara funnits i sex år, fick 15 procent av rösterna och 52 platser i parlamentet. Nu hyllas partiet av Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand: ”Nya nationalistpartier som Vox går på anfall – och vinner!”, skriver han på Twitter.

Det spanska nationalistpartiet Vox, som grundades så sent som 2013, gick kraftigt framåt i gårdagens spanska val. Partiet ökade från 10 procent till över 15 procent av rösterna och vann därmed 52 av det spanska parlamentets 350 säten. I de två första val Vox ställde upp i, 2015 och 2016, fick partiet 0,23 och 0,2 procent av rösterna.

– För bara elva månader sedan hade vi inga platser i regionala, europeiska eller nationella parlament, sade Vox partiledare Santiago Abascal i ett tal i Madrid, rapporterar Fria Tider.

Partiet kampanjar mot massinvandring och lovar krafttag mot de separatistiska tendenserna i Katalonien.

Nu hyllas Vox av Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.

– Stort grattis till spanska Vox som gör ett succéval! I sitt första val för fyra år sedan fick de 0,2 procent – nu får de 15 procent och är Spaniens tredje största parti, skriver han på sin Twitter.

– Tiden för reträtter och ursäkter är över. Nya nationalistpartier som Vox går på anfall – och vinner!

Senaste