tisdag, 5 december, 2023
tisdag, december 5, 2023

Anderssons Somalitown-uttalande slopades i SR:s somaliska kanal

Trots att nyheten berörde målgruppen lät Sveriges radios somaliska nyhetsredaktion bli att rapportera om Magdalena Anderssons uttalanden om ”Somalitown”. Kanalens gruppchef säger att nyheten helt enkelt inte prioriterades.

Att statsministern endast ett par veckor före valet säger att hon inte vill ha några somaliska områden i Sverige ansågs inte vara viktigt nog för SR:s somaliska kanal. Statsradion sänder regelbundet nyheter på somaliska via Radio Sweden Somali, men valde att rapportera om bland annat Folkhälsomyndighetens coronastrategier och nya röstningsregler istället för Anderssons uppmärksammade uttalanden.

Anders Ljungberg, gruppchef på Radio Sweden, säger att den somaliska redaktionen helt enkelt inte ansåg nyheten vara tillräckligt viktig.

– Somaliska redaktionen är liten, vilket gör att vi endast kan göra ett begränsat antal nyheter per dag och våra arbetsledare gjorde en annan nyhetsbedömning den här dagen, säger Ljungberg till tidningen Expressen.

Ljungberg säger även att den somaliska redaktionen planerar ”ett fördjupande inslag om boendesegregation där bland annat detta uttalande kommer att vara en del”.

På Twitter frågar sig Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab och riksdagskandidat för partiet, om Radio Sweden hade varit lika tysta om det hade varit Ebba Busch som sagt att hon inte vill ha några helsomaliska områden i landet.

”Är det någon på denna planet som för en enda sekund tror att @radiosweden hade varit tysta om detta om Ebba Busch hade sagt samma sak?”, frågar sig Ingerö.

Somalisk kandidat lämnade

Det var i Dagens Nyheter som Magdalena Anderssons uttalanden om segregation först uppmärksammades. Statsminister sa att det är viktigt att befolkningen bor blandat, och att hon inte vill se några ”Chinatown, Somalitown eller Little Italy” i Sverige.

Magdalena Anderssons uttalanden fick den somaliska kommunfullmäktigeledamoten Saida Hussein Moge att lämna partiet. Moge menar att Andersson ”eldar på rasism” och att partiet blir allt mer främlingsfientligt.

Senaste