test
lördag, 13 juli, 2024
lördag, juli 13, 2024

Ann Lindes nya lögner för medier

Den svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger sig inte vara imponerad av de danska turisternas beteende. Hon får ”många mejl” om danskar som bryter mot Sveriges riktlinjer för social distansering. Det kunde Dagens Nyheter berätta häromveckan.

I intervjun säger hon att de får väldigt mycket mejl om människor som kommer från Danmark som inte respekterar det sociala avståndet och till exempel flyttar ihop bord på restauranger.

I verkligheten har dock utrikesministern bara fått ett mejl om danska turisters beteende i Sverige.

Detektor, som har som verksamhetsbeskrivning att granska ”lögner, spinn och halvsanningar” har begärt ut alla dessa ”väldigt många mejl” som utrikesminister Ann Linde har fått om danska turister som nonchalerar riktlinjerna för coronabekämpning i Sverige.

Utrikesdepartementet har skickat totalt elva mejl till Detektor. De har både svenska och danska avsändare och har skickats under perioden den 13 maj till den 14 juni.

Endast ett mejl handlar om danskar som inte följer reglerna. Det skrevs av en bekymrad Malmöbo den 21 maj: ”Hej! Jag bor i Malmö och möter många danskar dagligen i våra butiker, caféer, restauranger. Under helgen hamnade dessutom ett antal danskar i förvar här??? Dessutom följer många av dem som kommer hit inte rekommendationerna om att hålla avstånd” står det i mejlet.

Inget av de andra mejlen klagar på beteendet från danska turister. Det står inte heller något i de elva mejlen om att danskarna ”flyttar ihop bord på restauranger och allt”, som utrikesminister Ann Linde säger i Dagens Nyheter.

De återstående tio mejlen handlar om gränsöppningen mellan Sverige och Danmark.

Flera undrar över rättvisan i att den svenska gränsen är öppen för danska turister, medan svenskar inte kan resa åt andra hållet över Öresund.

”Danskarna är välkomna att resa till Sverige, men svenskar får inte resa till Danmark, hur kan det vara?” skrev en medborgare till exempel till ministern.

”Danskarna kommer hit, åker till McDonald’s, spelar golf, handlar på Väla, tankar bilen och kör vidare till Bornholm. Inga svenskar får åka till Danmark. Kommentar?” skriver en annan.

Ann Linde har också fått ett mejl från en dansk bosatt i Helsingborg:

”Hej Ann. Jag håller helt med den danska synen på att inte tillåta svenskar att komma in i Danmark. Sverige har helt förlorat matchen mot Covid-19” skriver dansken i sitt mejl.

Ann Linde har avböjt att bli intervjuad av Detektor. I ett mejl till Detektor skriver en pressansvarig på UD att ministern inte har citerats ”korrekt” av Dagens Nyheter. Men pressekreteraren vill inte kalla det en felcitering. Citaten godkändes nämligen av ministern innan publiceringen.

Enligt pressekreteraren sade Ann Linde följande:

– För att de skall komma hit gäller att de måste följa reglerna. Både jag och Nordenministern Anna Hallberg har fått väldigt mycket mejl och så där, som säger att nu kommer det folk från Danmark och så där, de följer inte sociala distanseringen, de flyttar ihop bord på restauranger och allt möjligt – folk uttrycker verkligen sina känslor.

Citatet som publicerades i Dagens Nyheter visar inte att ministern också talar om mejl som skickats till ministern för nordiskt samarbete, Anna Hallberg:

– Vi tycker ju inte om det såklart. Men för att de skall komma hit så krävs det att de skall följa reglerna. Vi får väldigt mycket mejl om att det kommer folk från Danmark och att de inte följer den sociala distanseringen och flyttar ihop borden på restauranger och allt möjligt.

I DN:s citat framgår det inte att Ann Linde använde uttryck som ”så där” och ”allt möjligt”. Enligt ministerns pressekreterare är detta en viktig detalj. I detta sammanhang måste uttrycken förstås som ”bland annat” och inte specifikt gäller enbart danskar.

Förutom mejl bygger Ann Lindes uttalanden om danska och andra turisters beteende också på ”samtal, sociala medier, medier och personlig kontakt med bekanta och vänner”. Därifrån har ministern hört talas om att bord flyttas ihop på svenska restauranger, berättar pressekreteraren.

Detektor har frågat både utrikesminister Ann Linde och ministern för nordiskt samarbete Anna Hallberg hur många mejl de fått om turisternas allmänt dåliga beteende i Sverige.

Ingen av de två har besvarat Detektors förfrågan innan deras publicering.

Senaste