måndag, 15 april, 2024
måndag, april 15, 2024

Antonio, 34, högg ihjäl sin egen mamma – åtalas

34-årige Antonio Onshammar som uppges ha iranskt ursprung åtalas för att ha mördat sin egen mamma i februari i år. Mamman beskrivs av sina vänner som godhjärtad och omtänksam. Hon ska ha stått sin son nära under hela barndomen, men i vuxen ålder brottades Antonio med psykisk ohälsa och reste till USA för att ”hitta Gud”. Enligt förundersökningsprotokollet rökte Antonio stora mängder cannabis och blev med tiden allt mer paranoid, och relationen med mamman blev gradvis sämre. Insikt24 har läst förundersökningsprotokollet.

I dagarna åtalades Antonio Onshammar för mordet på sin mamma, Christina Onshammar. Enligt åtalet ska Antonio kvävt sin mamma med en kudde och orsakat flera revbensfrakturer, och ska sedan ha knivhuggit henne till döds med en kökskniv som lämnades på diskbänken. Gärningen skedde mellan den 5 och 6 februari i år i Göteborg. Christinas arbetade på en skola och hennes kollegor anade oråd när hon inte dök upp till arbetet. När kollegorna åkte till hennes bostad öppnade Antonio dörren, och verkade enligt kollegorna ”påtänd” och ”såsig”. Kollegorna ringde polisen då de misstänkte att någonting hade hänt Christina.

Stod mamman mycket nära

Antonio växte upp med sin mamma, och hans pappa – som bara benämns som ”Abdi” – ska enligt uppgifter bo i USA med en ny familj. Enligt en av Antonios barndomsvänner ska pappan vara av iranskt ursprung.

Kniven som användes. Foto: FUP

Antonios tidigare vänner och bekanta uppger att Antonio stod sin mamma mycket nära, men att han blivit psykotisk och paranoid de senaste åren. Antonio brottades med psykiska problem men ville enligt mammans vänner inte ta någon medicin eller söka hjälp. Istället rökte han cannabis och lyssnade på ”konspirationsvideor” på Youtube. En barndomsvän till Antonio beskriver honom på följande sätt:

”Jag kände honom sen jag var 14 år. Han var den gladaste, medveten, omtänksam. Jättenära relation till sin mamma, de var som bästa kompisar, jag har aldrig sett något liknande. Pappan har aldrig varit med i bilden. Han var verkligen jättesprallig och glad. Jag har aldrig sett i närheten att han skulle kunna vara våldsam eller aggressiv. Han var bra på att snacka för han och hans mamma pratade jättemycket. Han var alltid saklig, smart, intelligent. Vågade stå upp för sig själv och vara sig själv. Sen tog mörkret över honom.”

Antonio ska ha känt sig förföljd och litade inte på att hans dricksvatten gick att dricka. Han ska även ha uppgett att han ville bära keps på sig utomhus då det ”ramlar ned skadliga saker” från himlen. I ett försök att hitta sig själv – och Gud – ska Antonio ha åkt till USA under en längre tid, men väl där häktades han misstänkt för någon form av knivbrott där en person skadats och utvisades ur landet. Efter utvisningen började Antonio må allt sämre, och hans mamma uppgav till sina vänner att hon inte ville sova i deras gemensamma hem av rädsla för honom. Till vännerna ska hon beskrivit det som att Antonios blick var annorlunda och att hon inte kände igen sin son.

Offret Christina. Foto: FUP

År 2022 blev Antonio tvånginlagd på en psykakut, då han ska ha varit psykotisk och hört röster.

”Han sattes på antipsykotisk medicin. I början ville han inte ta tabletter men bedömdes vara psykotisk så han fick injektion och blev bältad vid ett tillfälle för att han vägrade medicinering.”, går det att läsa i förundersökningsprotokollet.

Efter en tid blev Antonio utsläppt och det blev upp till honom själv att stämma av med vården om hans mående och medicinering.

Inte uppvisat några våldsamma tendenser

Mamman Christina beskrivs som en ”jätteglad och jättepositiv” person av sina vänner. En av hennes vänner och tidigare kolleger uppger i förhör att Christina offrade ”otroligt mycket” för att sonen skulle ha det bra:

”Hon offrade otroligt mycket för att han skulle ha det bra. Hon var ensam och tjänade inte massa pengar. Första åren bodde de i hyresrätt och hon ville att han skulle ha de bästa förutsättningarna. Hon köpte sen en 2:a, hon sov på madrass på golvet för att han skulle ha ett riktigt rum, det var viktigt att han inte skulle sakna nånting.”

Christina blev knivhuggen i bröstkorgen. Foto: FUP

Samma vän säger att hennes minnesbilder av Antonio är positiva, och att hon hade varit hans förskollärare en gång i tiden.

”Han var lite blyg, väldigt snäll aldrig nån man fick säga till eller som var stökig eller så. Han hade hög personlig integritet. Det hade han sen han var liten, han släppte inte alla inpå livet. Jag var en av dem han släppte in på livet. Vi har gjort så mycket saker ihop, jag har så otroligt många minnen från den tiden, han var en jättefin kille.”, uppger vännen.

Oklart motiv

Något tydligt motiv bakom mordet verkar inte finnas. Enligt en av Antonios barndomsvänner kom beskedet om Christinas död som en chock, då Antonio aldrig hade uppvisat några våldsamma drag:

”Nej aldrig. Väldigt snäll vänlig och lugn person. Alltså så om Antonio skulle vara inblandad i det som hänt Christina så enligt mig så måste vara psykisk påverkad eller narkotika, den personen jag känner har aldrig varit våldsam eller impulsiv. Även när man pratar andra typer av impulsivitet. Mina tankar går åt psykos eller paranoiditet.”

En kvinna som studerade tillsammans med Antonio på universitetet delar samma bild om honom, och uppger i förhör att Christina var den mest betydelsefulla personen i Antonios liv:

”Minns tillbaka och vet att när vi pluggade på universitet. Jag gav han ett papper där han skulle skriva ner saker han gillade allra mest det och första han skrev var Mamma.”

Under förhör väljer Antonio att inte tala alls, och varken nekar eller erkänner brott.

Senaste