Johanna Dalström är barnläkare vid Falu lasarett. Hon har sedan 2015 träffat nära nog alla asylsökande barn i regionen med så kallat ”uppgivenhetssyndrom”.
Länge trodde hon, precis som Socialstyrelsen och den övriga sjukvården, att det enda botemedlet mot ”uppgivenhetssyndrom” var permanent uppehållstillstånd till det ”apatiska” barnets familj.
– Det vi verkade för var permanenta uppehållstillstånd för det var den medicinen vi visste hade bäst effekt för tillfrisknande, säger Johanna Dalström till SVT.
Men när Sverige 2016 begränsade rätten till permanenta uppehållstillstånd blev det bara möjligt att garantera invandrarna uppehållstillstånd 13 månader åt gången. Att ge permanenta uppehållstillstånd som medicinsk åtgärd var inte längre möjligt.
– I den situationen började det väckas tankar om att det måste finnas något annat sätt att få de här barnen friska. Det måste finnas nån annan behandlingsmetod, säger Dalström.
Efter höstens avslöjande i magasinet Filter om att flera invandrarbarn tvingats spela sjuka och apatiska för att deras familjer skulle få permanent uppehållstillstånd rasade flera tabun inom sjukvården. Det var exempelvis inte längre omöjligt att diskutera om det förekom manipulation av de drabbade barnen.
Dalström beslutade sig för att pröva en alternativ behandlingsmetod.
De apatiska barnen separerades från sina föräldrar. Resultatet var häpnadsväckande. I de två fall som prövades tog det en respektive tre timmar för barnet att tillfriskna från det ”apatiska” tillståndet.
Expert: Finns ingen vetenskaplig grund för ”uppgivenhetssyndrom”
I höstas fick Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i uppdrag att undersöka vilken vetenskaplig grund det finns för det tillståndet ”uppgivenhetssyndrom”.
Resultatet visade att det inte fanns någon vetenskaplig grund alls.
– I den vetenskapliga litteraturen som vi har hittat finns det inga studier som har undersökt diagnostik och hur tillförlitlig den är gällande den här diagnosen, eller vilka effekter av behandlingen som finns, säger Elizabeth Åhsberg, SBU, till SVT.