test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Asylsökande familjehemsplacerades – våldtog anhörig

Den 20-åriga somaliske asylsökaren Yaasir Mohamed Osman kom som ensamkommande barn till Sverige 2015. Han familjehemsplacerades hos en svensk kvinna i 35-årsåldern i Skövde och sågs som en ”lillebror” av en anhörig till kvinnan. De hade enligt både kvinnan och Osman en ”syskonrelation”. Men detta hindrade inte somaliern från att våldta sin svenska ”syster” flera gånger både analt och oralt. Nu döms han till fängelse och utvisning till sitt hemland.

Det var den 16 maj när Yaasir Mohamed Osman, 20, hade blivit upphämtad och hemkörd till en kvinnlig anhörig till den kvinna där Osman var familjehemsplacerad. Han hade i ett tidigare samtal sagt till henne att han ville prata för att han mådde dåligt psykiskt. Väl hemma hos kvinnan, som Osman enligt egen och kvinnans utsago utvecklat ett ”syskonförhållande” till, så började Osman att kyssa kvinnan, som avböjde somalierns invit. Situationen kom dock att eskalera trots att kvinnan flera gånger verbalt försökte avstyra det hela.

Våldtog sin ”syster” analt och oralt
Kvinnan har berättat för polisen att hon ”hade svårt att förstå att Yaasir Osman ville ha sex med henne” och att hon försökt förklara för honom hur fel det var och att hon var som en syster till honom samt att hon inte ville. Somaliern lydde dock inte sin svenska ”systers” uppmaningar att sluta, inte ens när hon tog bort hans händer från hennes kropp, eller tog bort sin egen hand från hans penis när han försökte förmå henne att röra vid den.

Hon berättade under polisförhör att ”hon kände en dödsångest och en känsla av att det var bättre att ge upp och bara göra som Yaasir Osman sade och att det är därför som hon till exempel har satt sig på alla fyra när han bett henne göra det”.

Därefter våldtog Osman henne växelvis analt och oralt i cirka 45 minuter trots att hon flera gånger bad honom att sluta samt sade att det gjorde ont. Somaliern brydde sig dock inte om hennes rop utan var mycket hårdhänt och nöp och bet henne under tiden som han våldtog henne. Våldtäkten slutade inte förrän Osman fick utlösning.

Vittnen och teknisk bevisning räckte
Yaasir Osman har nekat till att ha våldtagit kvinnan och motsatt sig att betala skadestånd till henne. Åklagaren kunde dock genom bevisning i form av fotografier av skador på kvinnan och meddelanden i Osmans telefon samt genom förhör med kvinnan och flera vittnen peka på flera omständigheter som avgjorde utfallet i rätten.

Bland annat så finner tingsrätten kvinnans berättelse som mycket trovärdig eftersom hon varit uppriktigt ledsen över att ”ha satt” Osman i hans situation och alltså inte uppvisat några tendenser till att vilja honom något illa eller att smutskasta honom trots vad han gjort mot henne.

Flera vittnen har bland annat berättat om hur uppriven kvinnan var, samt att hon led av svåra smärtor efter våldtäkten som Osman genomfört mot henne. I meddelanden till en bekant har även Osman uttryckt sig på vis som enligt rätten tyder på skuld, bland annat genom att be om förlåtelse. Osman hävdade i polisförhör att kvinnan varit med på att ha sex med honom, men tingsrätten fann att hans förklaringar inte var trovärdiga. I domen skriver man: ”inte minst med tanke på att han och målsäganden upplevde varandra som syskon. Det framstår också som högst osannolikt att målsäganden, som bevisligen hade pågående menstruation, under sådana omständigheter skulle samtycka till att först penetreras analt och sedan oralt”.

Döms till fängelse och utvisning
Skaraborgs tingsrätt fann Yaasir Osman skyldig till våldtäkten av kvinnan och bestämde att straffvärdet på brottet var två år och sex månaders fängelse. Vidare beslutade man även att Osman skulle utvisas ur Sverige i tio års tid. Osman kom till Sverige som ensamkommande barn under 2015 och sökte asyl i augusti samma år, men är fortfarande medborgare i Somalia.

Man skriver i domen att: ”Yaasir Osman har inte beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har gjort sig skyldig till ett sådant allvarligt brott att han i enlighet med vad som föreskrivs i 8 a kap. 1 § andra stycket 2 p. utlänningslagen, inte bör få stanna kvar i landet. Av yttrande från Migrationsverket framgår att det inte föreligger hinder att genomföra ett utvisningsbeslut till Somalia och det framgår också att Yaasir Osman fått sina individuella skyddsskäl prövade. Slutligen har framkommit att den enda anknytning som Yaasir Osman haft till Sverige var de personer som han lärt känna genom familjehemmet, men den kontakten har genom den åtalade händelsen upphört.”

Kvinnan som Osman våldtog drabbades svårt rent psykologiskt av händelsen då hon tidigare utsatts för traumatiska händelser som hon redan bearbetade med psykologisk hjälp. Den brutala våldtäkten av någon som hon litade på har enligt hennes psykoterapeut fått henne att ”halka tillbaka till ruta ett och måste börja om”. Vidare fick hon stora smärtor av våldtäkten vilka även påverkade henne under en tid efteråt.

Kvinnans lidande och omständigheterna kring det föranledde att rätten beslutade att hon skulle få ett något högre skadestånd än praxis, 118 900 kronor istället för 115 000. Yaasir Osman kommer dock inte att stå för något av detta då han saknar inkomster. Istället kommer detta belopp att bekostas av brottsofferfonden.

Senaste