måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Bidens affärer i öst

I onsdags släppte amerikanska senatens kommittéer för Inre säkerhet och Finanser en interimsrapport om deras månader långa utredning av Hunter Bidens roll i styrelsen för det ukrainska naturgasföretaget Burisma Holdings och hans påstådda ”omfattande och komplexa finansiella transaktioner”. Hunter Biden är son till Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Homeland Security-kommitténs ordförande Ron Johnson, och Finanskommitténs ordförande Chuck Grassley, sade att deras utredning har ”stött på många hinder” från Demokrater i deras utskott och att verkställande organ ”underlåtit att tillhandhålla begärda dokument”.

Ordförandena tillade att ”det återstår mycket arbete att göra” i deras undersökning. Hunter Biden är son till Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Hans yrkesbakgrund spelade en huvudroll i Trumps riksrättsinsatser tidigare i år. Han och hans far har förnekat alla oegentligheter i samband med hans arbete.

Den 87-sidiga rapporten uppger att Obama-administrationens tjänstemän ”visste” att Hunter Bidens plats i styrelsen för Burisma var ”problematisk” och att den påverkade ”ett effektivt genomförande av åtgärder gällande Ukraina”.

”Denna undersökning har illustrerat i vilken utsträckning tjänstemän inom Obama-administrationen ignorerade den uppenbara varningssignalen att vicepresidentens son ingick i styrelsen för ett företag som ägs av en korrupt ukrainsk oligark”, säger rapportens sammanfattning.

Hunter Biden anställdes av Burisma i april 2014 och kopplade, enligt uppgift, ihop företaget med konsultfirman Blue Star Strategies för att hjälpa naturgasföretaget att bekämpa korruptionsanklagelser i Ukraina. Under den tid Hunter Biden var i bolagets styrelse skötte dåvarande vicepresidenten Joe Biden relationerna och politiken med Ukraina för Obama-administrationen.

Hunter Bidens arbete för Burisma uppmärksammandes under president Trumps riksrätt förra året.

”Även om Hunter Bidens ställning i Burismas styrelse kastar en skugga över arbetet från de som jobbar för antikorruptionsreformer i Ukraina, är kommittéerna bara medvetna om två personer som tog upp dessa frågor med sina överordnade”, anger senatsrapporten. ”Trots dessa individers ansträngningar, verkar deras oro ha fallit för döva öron.”

I rapporten anges att utrikesdepartementets tjänsteman George Kent, som vittnade under Trumps riksrätt förra året, och Amos Hochstein, det tidigare amerikanska särskilda sändebudet och samordnaren för internationella energifrågor, tog upp frågan med den tidigare vicepresidentens kansli.

I oktober 2015 uttryckte Amos Hochstein, sin oro till vicepresident Biden och Hunter Biden att Hunter Bidens position i Burismas styrelse möjliggjorde ryska desinformationsinsatser och riskerade att undergräva USA:s politik i Ukraina.

Hunter Biden tjänstgjorde i Burismas styrelse (officiellt för att rådgiva om bolagsstyrning och öppenhet) när Burismas ägare Mykola Zlochevsky påstås ha betalat mutor motsvarande 7 miljoner dollar till tjänstemän under Ukrainas riksåklagare, Vitaly Yarema, för att ”stänga utredningen mot Zlochevsky”. George Kent vittnade om att denna muta gjordes i december 2014 (sju månader efter att Hunter Biden gick med i Burismas styrelse), och efter att ha fått veta om det rapporterade han och ambassadens juridiska rådgivare denna anklagelse till FBI.

Rapporten uppgav också att Hunter Biden ”etablerade betydande och bestående finansiella relationer” med grundaren av Burisma, Mykola Zlochevsky, och att han och hans affärspartner Devon Archers företag ”tjänade miljontals dollar genom detta samarbete” medan hans far var vicepresident.

Förutom de över fyra miljoner dollar som Burisma betalade till Hunter Biden och hans affärspartner, Devon Archer, för arbetet i styrelsen, fick Hunter, hans familj, och Archer miljontals dollar från utländska medborgare med tvivelaktiga bakgrunder.

Devon Archer fick 142 300 dollar från Kenges Rakishev i Kazakstan, enligt uppgift för en bil, samma dag som vicepresident Joe Biden framträdde med Ukrainas premiärminister Arsemy Yasenyuk och talade med ukrainska parlamentsledamöter i Kiev om Rysslands aktiviteter på Krim.

Senatens kommittéer avslöjade också i rapporten att de fått uppgifter från det amerikanska finansdepartementet, som ”visar potentiell brottslig verksamhet i samband med transaktioner mellan och mellan Hunter Biden, hans familj, och hans medarbetare med ukrainska, ryska, kazakiska och kinesiska medborgare”.

Kommittéerna uppgav att de fått uppgifter om att Hunter Biden ”skickade tusentals dollar” till personer som har ”antingen varit inblandade i transaktioner som överensstämmer med eventuell människohandel; förknippade med porrindustrin, eller möjliga anknytningar till prostitution”.

”Vissa mottagare av dessa medel är ukrainska eller ryska medborgare”, säger rapporten, och tillade att ”dokumenten visar att det är ett bevisat faktum att Hunter Biden har skickat pengar till utländska kvinnor i USA som är medborgare i Ryssland och Ukraina och som därefter har skickat pengarna de har fått från Hunter Biden till personer som befinner sig i Ryssland och Ukraina”.

”Dokumenten visar också att vissa av dessa transaktioner är kopplade till vad som verkar vara en östeuropeisk liga som sysslar med prostitution eller människohandel”, säger rapporten.

Samtidigt står det i rapporten att senatens utredare hittade miljontals dollar i ”tvivelaktiga finansiella transaktioner” mellan Hunter Biden och hans medarbetare och utländska individer, inklusive hustrun till den tidigare borgmästaren i Moskva samt personer med band till det kinesiska kommunistpartiet.

Enligt rapporten fick ett värdepappersföretag som grundades av Hunter Biden, Rosemont Seneca Thornton, ”3,5 miljoner dollar i en banköverföring” från Elena Baturina, hustru till den förre borgmästaren i den ryska huvudstaden.

Demokraterna förnekar påståendena. Efter att rapporten hade publicerats sade Hunter Bidens advokat, George Mesires, till Washington Post att rapporten ”felaktigt hävdar att Hunter Biden hade en ekonomisk relation med den ryska affärskvinnan Yelena Baturina och att han fick 3,5 miljoner från Baturina”.

Rapporten går ännu längre och hävdar att inte bara Hunter Biden utan också andra medlemmar av Bidenfamiljen ”var inblandade i ett stort finansiellt nätverk som kopplade dem till utländska medborgare och utländska regeringar över hela världen”.

I ett fall uppgav rapporten att Hunter Biden ”öppnade ett bankkonto” tillsammans med en kinesisk medborgare som är kopplad till Kinas kommunistparti som ”finansierade en global köpfest på 100 000 dollar” för den tidigare vicepresidentens bror, James Biden, och hans fru, Sara Biden.

Hunter Biden överförde också miljontals dollar från sin advokatbyrå till James Bidens och Sara Bidens firma. Efter att ha blivit tillfrågad om transaktionen vägrade Sara Biden att tillhandahålla dokumentation och information för att tydligare förklara anledningen. Banken stängde därefter kontot.

Rapporten publiceras trots att själva utredningen har kritiserats av demokrater och även av vissa republikaner.

Bidens kampanjtalesman, Andrew Bates, tillbakavisade rapporten redan på onsdagen och anklagade Johnson för att driva en ”konspirationsteori”.

”Samtidigt som dödssiffran för coronaviruset stiger och Wisconsin lider av arbetslöshet, har Ron Johnsons slösat månader på att avleda senatens Homeland Security-utskott bort från översynen av de katastrofalt slarviga federala åtgärderna mot pandemin, ett hot som senator Johnson har avfärdat genom att säga att ’döden är en oundviklig del av livet’. Varför? För att stödja en utländsk attack mot suveräniteten i vårt val med skattebetalarnas pengar – en attack som bygger på en sedan länge motbevisad högerkonspirationsteori som bottnar i att senator Johnson själv är korrupt och att senatorn nu uttryckligen har förklarat att han försöker utnyttja detta för att rädda Donald Trumps omvalskampanj” sade Bates i ett uttalande onsdag.

Även Mitt Romney, republikansk senator från Utah, anklagade undersökningen om den yngre Bidens roll i styrelsen för Burisma Holdings för att vara politiskt motiverad.

”Jag vet att kommittén har genomfört två stora utredningar [som har] politiska konsekvenser och en, jag kallar den Biden-Burisma utredningen. Jag tror att det från början redan avsågs som en politisk manöver och jag är rädd att kommentarer som gjorts i media nyligen bara har bekräftat den synpunkten”, sade Romney förra veckan.

Bidens roll i styrelsen för Burisma och hans affärer kom i ljuset under Trumps riksrättsutredning 2019.

Trump satte, under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky den25 juli 2019, tryck på Ukraina för att undersöka Joe Bidens roll bakom avskedet av en ukrainsk åklagare som hade utrett grundaren av Burisma.

Allierade till Joe Biden hävdar att hans ingripande vid den tiden inte hade något att göra med hans son utan snarare var knuten till frågor om korruption. Enligt uppgifter hade Burismautredningen redan varit vilande vid tiden för Joe Bidens ingripande.

Trumps påtryckningar mot Ukraina föranledde ett klagomål från en visselblåsare, och det ledde i sin tur till riksrättsutredningen.

Presidentens begäran kom efter att miljoner dollar av USA:s militära stöd till Ukraina hade frysts, något som demokraterna ser som ett utpressningsförsök.

Trump frikändes på båda anklagelserna i sin riksrätt – maktmissbruk och obstruktion av kongressen – i februari.

Senaste