söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Carl Bildt vill ta hem IS-terrorister till Sverige: ”Har resurser för återintegrering”

Carl Bildt och den socialdemokratiske diplomaten Pierre Schori är två av 26 profiler som vill att Europas länder tar hem medborgare som rest för att slåss för Islamiska staten. Man skriver i ett öppet brev att Europa har resurser för att bland annat återintegrera terroristerna i samhället.

”Europeiska myndigheter har resurser att hantera dem genom åtal, övervakning och återintegrering”, skriver profilerna i det öppna brevet.

De 26 profilerna, däribland svenske Carl Bildt och Pierre Schori, uttrycker en oro över att de terrorkrigare som har europeiska medborgarskap kan komma att hamna under Syriens president Bashar al-Assads kontroll. Vidare skriver man att det är ”inhumant” att lämna IS-krigarnas barn i överfylla flyktingläger, och att det inte är en bra idé att sända krigarna till Irak för rättslig prövning. Där kan de nämligen riskera dödsstraff, som man menar bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Man skriver även att det är förståeligt att europeiska länder oroas för sin säkerhet när det kommer till att ta hem IS-krigarna, men menar att länderna har tillräckligt med resurser för att kunna hantera det:

”Det är begripligt att europeiska länder är bekymrade över sin säkerhet i förhållande till människor som, i många fall, fortfarande är övertygade jihadister. Men europeiska myndigheter har resurser att hantera dem genom åtal, övervakning och återintegrering.”

Den svenska regeringen har dock inga planer på att ta hem IS-krigarna, meddelar UD.

Senaste