test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Centerkravet: Ta emot illegala coronasmittade invandrare

I grekiska flyktingläger sitter tiotusentals illegala invandrare som hoppas på att få ta sig in i Europa. Nu riskerar de att smittas av coronaviruset om de inte får asyl snaras möjligt. Det är därför ”helt akut” att illegalerna omfördelas mellan EU:s medlemsländer, skriver centerpartisterna Abir Al-Sahlani och Ida Alterå i en debattartikel.

Sedan i torsdags förra veckan är de grekiska flyktinglägren satta i karantän på grund ut av coronaviruset. Nu vill Centerpartiets arabiska Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani och ordförande för Centerns ungdomsförbund Ida Alterå att de potentiellt coronasmittade invandrarna omfördelas mellan EU:s medlemsländer.

– EU borde för länge sedan ha omfördelat dessa asylsökanden, men med anledning av coronakrisen måste det nu ske helt akut, skriver de i debattartikeln som publicerandes på politiksajten Altinget.

De menar också att ”EU inte tagit sitt ansvar” eftersom de i huvudsak afrikanska invandrarna bor i läger med svåra sanitära olägenheter.

– EU har i flera år undvikit att på riktigt ta tag i sin migrationspolitik. Tiden är nu kommen att agera resolut och faktiskt ta ansvar.

Om inte Europeiska unionen tillhandahåller asyl och omfördelar de illegala invandrarna mellan sig vore det ”en skamfläck på denna unions samvete som är omöjlig att tvätta bort”, avslutar man.

Senaste