test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Centerpartiets nya krav: Låt illegala afghaner stanna

Utbrottet av coronaviruset och den efterföljande massarbetslösheten i Sverige har gjort det svårare för de invandrare, i regel vuxna afghanska män, som omfattas av den så kallade gymnasielagen att få jobb – ett krav för att de ska få fortsatt uppehållstillstånd. Därför vill Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu ändra lagen så att afghanerna kan stanna i alla fall.

Ungefär 7 400 invandrare som fått avslag på sina asylansökningar kunde stanna i Sverige genom den så kallade gymnasielagen. Men ett krav för att permanent kunna stanna i Sverige är att de skaffar sig en varaktig anställning på minst två år efter gymnasiet.

I sviterna av coronakrisen har det blivit svårare för många av dem att få jobb.

Därför kräver Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att lagen ändras så att de personerna som omfattas av lagen kan stanna i alla fall.

Både V och MP har sagt att de tycker lagen ska bli mer generös, enligt Ekot. Centerpartiet vill också på olika sätt förändra lagen så att invandrarna slipper åka hem. Exempelvis kan det handla om att personerna ska få ett år på sig att skaffa arbete istället för sex månader eller att de inte behöver uppvisa ett anställningskontrakt på två år.

Både Socaldemokraterna och Moderaterna är dock emot att de illegala ska få stanna med coronaviruset som svepskäl. Tidigare i veckan meddelade migrationsminister Morgan Johansson att det inte var aktuellt med en ändring av lagen.

Till Sveriges Radio säger moderatledaren Ulf Kristersson att ”nu ge människor uppehållstillstånd, i praktiken, trots att de saknar skyddsskäl i Sverige, det är fel på alla tänkbara sätt”.

Senaste