lördag, 7 december, 2024
lördag, december 7, 2024

CISA varnar för Irans offensiva cyberkrigsföring

Newsgov, en nyhetssajt som täcker skärningspunkten mellan teknologi och politik meddelar att USA:s Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, CISA, nu varnar för att Iran stärker sin förmåga till cyberkrigsföring. En observatör tror dock att varningen är mer tänkt för Iran än för resten av världen.

Spänningarna stiger mellan USA och Iran, och nu har CISA utfärdat en varning gällande att vara vaksam mot aktivitet från iranska hackare.

”Iranska cyberaktörer har kontinuerligt förbättrat sin offensiva cyberkapacitet”, sägs det i varningen som släpptes förra torsdagen. ”De fortsätter att engagera sig i mer konventionella offensiva cyberaktiviteter, allt från sabotage av webbsidor, distribuerade DOS-attacker, och stöld av användaruppgifter, till mer avancerade aktiviteter, inklusive påverkanskampanjer i sociala medier, destruktiva malwares, och, potentiellt, cyber-aktiverade kinetiska attacker.”

CISA använde nästan samma formuleringar för att beskriva hot från Iran i januari när man utfärdade en varning efter den amerikanska avrättningen av general Qasem Soleimani, en framstående ledare för landets militära underrättelseverksamhet.

Torsdagens varning, där CISA uppmuntrade användare och administratörer att granska deras tidigare råd för information om iransk taktik, tekniker och förfaranden för cyberkrigföring kommer i kölvattnet av en annan högprofilerad avrättning, den av Mohsen Fakhrizadeh, landets främste kärnvapenforskare, något som Israel har anklagats för. Irans utrikesminister antydde på torsdagen att väst är medskyldiga eftersom man inte fördömer vad han kallade en terroristhandling.

”Jag tror att CISA:s varning är tänkt mer för den iranska regeringen än något annat”, sade Mike Hamilton, tidigare vice ordförande i en av kommittéerna inom Department of Homeland Securitys stat, om varningen. ”På grund av den senaste tidens lönnmord är spänningen hög, och vissa repressalier förväntas. En kinetisk attack är inte möjlig, men en cyberattack är, och aktörer skulle göra stora ansträngningar för att undvika att tillskrivas attacken. Detta låter iranierna förstå att vårt försvar är berett, vi känner till deras taktiker, tekniker och procedurer och kan identifiera dem om de väljer att agera.”

Israel har varken bekräftat eller förnekat sin inblandning i mordet på kärnforskaren, men en amerikansk tjänsteman berättade enligt uppgift till New York Times att landet ligger bakom attacken.

Spänningarna kommer sannolikt att fortsätta även under tillträdande president Joe Bidens ledarskap, fast man förmodligen kommer att försöka återuppliva kärnenergiavtalet från 2015. Kärnenergiavtalet, som undertecknades av president Obama och som revs upp av president Trump, lättade på sanktionerna mot Iran i utbyte mot ett löfte om att inte fortsätta med urananrikning.

Samtidigt som Iran vädjar till USA och europeiska länder om att återuppta ekonomiska band och återigen häva sanktionerna, driver dess parlament på för att återuppta landets kärnvapenprogram. Javad Zarif, Irans utrikesminister, sade att även en sådan åtgärd kan ändras, och tillade: ”Vi har ett öppet öga och ett öppet öra, vi bör alla blicka mot framtiden för att reparera de katastrofala skadorna efter fyra år av Trump-administration”.

Biden-administrationen lyfte fram cybersäkerhet när det gäller att välja ut personer som skall tjänstgöra i topposter inom utrikespolitik och nationell säkerhet. Det mesta av uppmärksamheten gällande cybersäkerhet har fokuserats på Kina, men cyberunderrättelseexperter säger att iranska relationer bör också vara en prioriterad fråga.

Senaste