måndag, 25 november, 2024
måndag, november 25, 2024

Danmark visar vägen: Organisationer som sysslar med våld kan förbjudas

Den danska tingsrättens historiska och principfasta dom om förbudet mot gänget ”Loyal to Familia”, LTF, har nu fastslagits i hovrätten.

Tidigare i år, den 24 januari, föll en dom i Köpenhamns Byret. Gänget ”Loyal to Familia” förklarades förbjudna och tvingas därmed till upplösning. Chefsåklagare Ida Sørensen uttryckte då en stor tillfredsställelse över domen:

”Det är en principiell och historisk dom i kampen mot kriminella gäng och organiserad brottslighet. Vi har i dag fått höra av tingsrätten att LTF är en grundlagsstridig förening, som använder våld och andra kriminella medel för att uppnå kriminella ändamål”, påpekade hon.

Bland annat försökte försvarsadvokaten hävda att LTF inte är en ”förening” i lagens mening, utan människor som ”hänger ihop”, ett slags ”broderskap”. Men tingsrätten blev inte imponerade av det resonemanget. Tvärtom ansåg de att LTF är en organisation som syftar till brott. Domen överklagades omgående.

Nu har hovrätten behandlat överklagandet, och Østre Landsret bekräftar tingsrättens historiska och principfasta dom. LTF är nu olagligt i Danmark.

Omfattande bevis

När domen föll i Köpenhamns Byret blev detta den första danska domstolen att förbjuda en förening på grundval av paragraf 78 i danska konstitutionen. Här fastställs att medborgarna har föreningsfrihet, utom om det gäller föreningar som exempelvis sysslar med våld:

”Föreningar som agerar genom eller försöker uppnå sina mål genom våld, anstiftan till våld eller liknande brottsligt inflytande på oliktänkande kommer att upplösas genom laga dom.”

Hovrätten har med andra ord kommit fram till samma slutsats, att LTF baseras på våldsanvändning.

Principen om föreningsfrihet erkänns i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948, som fastslogs i Europarådets konvention om mänskliga rättigheter från 1951 och i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966. När Danmark lyckades fastslå detta förbud i första instans handlade det om ett omfattande bevismaterial som lades fram.

Vid denna punkt hade LTF deltagit i tre väpnade konflikter med rivaliserande gäng, och det hade varit 63 skottlossningar – allt på mindre än fem år. Bevis lades fram för att medlemmarna betalade en avgift, som bland annat har gått till månatliga betalningar till fängslade medlemmar. Under utredningen hittades organisationsscheman, 109 lädervästar med gängets logotyp och uppföranderegler för medlemmarna.

Medlemmar av LTF har dömts till sammanlagt 357 års fängelse för bland annat mord, mordförsök, innehav av vapen, narkotika och utpressning. Mellan 2012 och 2017 stod LTF:s medlemmar för 20 procent av alla övergrepp mot kriminalvårdare. Den officiella inkomsten för 55 av LTF:s medlemmar 2017 var noll. LTF är också kända för sina bilar, Mercedes, BMW och Audi, som de tenderar att avsiktligt felparkera för att provocera.

I rätten hävdade åklagaren att syftet med paragraf 78 i den danska grundlagen är att stödja medborgarnas frihet att säga vad de vill om förhållandena på arbetsmarknaden och inom politiken – och på så sätt skydda demokratin, inte skydda kriminella organisationer.

Sedan januari har dock LTF fått fler medlemmar och för närvarande för de ett gängkrig mot en annan gruppering, där flera har dödats. Polisen säger till den danska dagstidningen Berlingske att man kan förbjuda gängen och göra livet surt för medlemmarna, men det hindrar inte nödvändigtvis brotten.

Trots detta innebär domen från Østre Landsret ett viktigt perspektiv i förhållande till hur myndigheterna i framtiden kan och kommer att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Öppnar nya möjligheter

Justitieministern Nick Hækkerup (S) sade till nyhetsbyrån Ritzau efter den första domen att han var mycket nöjd. Om den vann laga kraft, sade han, skulle han titta på om det finns andra liknande organisationer som man skall försöka upplösa.

Jørn Vestergaard, professor i straffrätt vid Köpenhamns universitet, betonade också att tingsrättens dom mot LTF skulle kunna möjliggöra upplösning av andra liknande ligor, om det kan bevisas att våld eller andra brott till stor del kan kopplas till gruppen. ”Nu är porten öppnad”, sade han.

Fram till dess att tingsrättens dom överklagats färdigt genom rättssystemet, inklusive Högsta domstolen, tvivlar dock professorn på att myndigheterna kommer att ge sig på andra kriminella grupper. Men han tillägger att ingenting hindrar dem från att förbereda sig och ”samla bevis på hög”.

Målet mot LTF inleddes 2017 under dåvarande justitieministerN Søren Pape Poulsen (K), då han insisterade på att LTF skulle förbjudas. Enligt honom var antalet fall mot LTF så omfattande och många att brottsligheten måste vara LTF:s huvudsyfte. Han gav åklagarmyndigheten en månad för att överväga om det vore möjligt att vinna en rättegång mot LTF, som han ville ”sätta ur spel”. Han fick ett ja från åklagarmyndigheten.

Tidigare har det också undersökts om det finns skäl för ett liknande förbud mot bland annat den islamistiska föreningen Hizb ut-Tahrir. På den tiden visade det sig inte möjligt, men med de nuvarande domarna finns det helt andra möjligheter. Danmark visar vägen för Sverige.

Senaste