måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Den halshuggne läraren: Vilka är de sju personer som ställs inför domstol idag?

Fem dagar efter mordet på läraren Samuel Paty i Conflans-Sainte-Honorine hävdes de 16 anhållningarna på natten mellan tisdag och onsdag. Nio personer har släppts, sju andra, inklusive två minderåriga, en förälder till en elev, och den islamistiske aktivisten Abdelhakim Sefrioui, kommer att undergå en häktningsförhandling på onsdagen.

Utredningen om mordet på Samuel Paty har gått in i en ny fas. Natten mellan tisdag och onsdag hävdes de 16 kvarvarande anhållningarna. Nio personer har släppts utan åtal, men sju andra kommer att ställas inför en anti-terrorismdomare på onsdag, som kan komma att åtala dem. Det gäller att fastställa deras exakta roll i den spiral av händelser som ledde till halshuggningen av den mördade historieläraren, som hade visat karikatyrer av Muhammed för en del av sin klass som en del av en lektion om yttrandefrihet. Bland de misstänkta finns två minderåriga, tre vänner till terroristen, en släkting till en elev och islamistaktivisten Abdelhakim Sefrioui.

Tonåringarna ”kunde inte vara omedvetna om den våldsamma utgången”

Först är det två gymnasieelever på skolan. De misstänks för att ha pekat ut Samuel Paty för mördaren några timmar innan attacken, för en belöning på 300 euro som de delade. Utredarna säger att det råder ingen tvekan om att tonåringarna ”inte kunde vara omedvetna om den våldsamma utgången” av mördarens strategi, enligt en källa nära utredningen. Detta eftersom kontroversen runt lektionen hade jäst i flera dagar, men också därför att videofilmer som krävde att läraren skulle straffas, gjorda av fadern till en av deras klasskamrater, cirkulerade mycket på sociala medier.

Tre av terroristens vänner, en 18-årig man av tjetjenskt ursprung, kommer också att ställas inför domaren på onsdagen. En av dem misstänks ha kört mördaren till platsen med bil på fredagsmorgonen, en annan skall ha följt med honom för att köpa ett av de vapen han hade på sig.

Fadern till familjen hade varit i kontakt med terroristen

Och så har vi elevens fader, som hade spridit videofilmerna som krävde att man straffade läraren. Det är tydligt fastställt av polisen att han utbytte meddelanden i flera dagar före attacken med terroristen, förmodligen via en krypterad meddelandeapp som Whatsapp. Vad innehöll meddelandena? Det är själva frågan, för om terroristen berättade för fadern i familjen om sin plan, varför meddelade han inte polisen? Och uppmanade fadern honom att agera? Det är dessa möjliga delaktigheter som utredarna nu letar efter.

Frågor har också uppstått runt den islamistiska aktivisten Abdelhakim Sefrioui, vän till fadern till familjen, och som också kommer att ställas inför domstolen idag.

Senaste