måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

DN och andra Bonniertidningar coronabantar redaktionerna

Dagens Nyheters redaktion föreslås gå ner i arbetstid 20 procent under tre månaders tid på grund av coronakrisen. Det motsvarar 40 heltidstjänster. Även andra tidningar inom Bonniersfären kan komma att påverkas av coronapandemin.

Det är coronavirusets påverkan på annonsmarknaden som drivit moderbolaget Bonnier News till att inleda förandligar med facket om korttidspermitteringar på flera av sina tidningar. Under andra halvan av mars tappade koncernen 20-25 procent i annonsintäkter – och enligt prognoserna kommer det bli ännu värre.

Enligt förslaget från Bonnier News skulle de anställda gå ner 20 procent i arbetstid och 4 procent i lön de närmaste tre månaderna. Mellanskillnaden i betalas av staten i enlighet med den nya lagen om korttidsarbete, skriver branschtidningen Journalisten.

Förslaget möts dock av tuff kritik från de anställda:

– Det är fullständigt absurt att tvingas till den här typen av förändringar när vår journalistik behövs mer än någonsin. Det är oerhört tufft att behöva ta sådana här beslut. Vi behöver producera mer journalistik, inte mindre, säger Mittmedias affärschef Mikael Nestius till Sundsvalls Tidning.

Senaste