Det amerikanska presidentvalet 2024 har på många sätt varit exceptionellt och speciellt. Bland annat är Donald Trumps ”comeback” något som ses som väldigt unikt och imponerande av många, även av de som faktiskt är motståndare till honom. Trump lyckades nämligen för tredje gången i ordningen att vara Republikanernas presidentkandidat, detta trots all mediehysteri som varit kring händelserna vid Kapitolium den 6 januari 2021 och alla de åtal som funnits mot Trump under det gångna året. Trump var inte heller med på en enda primärvalsdebatt, men vann ändå överlägset över utmanaren Nikki Haley, något Insikt24 tidigare rapporterat om.
Läs även: Donald Trump går mot storseger i primärvalet
När väl valrörelsen på allvar drog igång skedde dock ännu mer extraordinära händelser. Först blev den sittande presidenten Joe Biden starkt kritiserad av de allra flesta vänsterliberala medier i USA efter att han hade visat upp sitt mentala och fysiska tillstånd i en livesänd debatt mot Donald Trump på CNN. Många ansåg att Biden hade gjort bort sig och hans tillstånd började på allvar att ifrågasättas inom Demokraterna och vänsterliberala media. Ett par veckor efter den uppmärksammade debatten blev Trump skjuten under ett kampanjmöte i Butler i vågmästarstaten Pennsylvania, där han mirakulöst lyckades att undvika att bli mördad. Dessvärre blev dock en brandman i publiken mördad när denne skyddade sin familj från de flygande kulorna och två andra personer skadades även svårt under kampanjmötet i Butler m. Kort efter mordförsöket blev Biden borttvingad som Demokraternas presidentkandidat och i stället valde partiet att lyfta fram den sittande vice presidenten Kamala Harris.
Opinionsläget inför valet
Inför det amerikanska presidentvalet rapporterade Insikt24 vid ett par tillfällen om hur opinionsläget såg ut. Vid båda tillfällena ledde Republikanernas presidentkandidat Donald Trump över Demokraternas kandidat Kamala Harris, enligt de sammanvägda opinionsmätningarna. Det pratades flitigt innan valet om sju vågmästarstater som skulle komma att avgöra valet. Dessa vågmästarstater var Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Michigan, Arizona, Wisconsin och Nevada. Med facit i hand visade sig det vara korrekt att dessa var jämna delstater, i alla fall för alla utom Arizona där Trump vann med en marginal på runt 5,5%.
Vid det sista tillfället när Insikt24 rapporterade om opinionsläget ledde Donald Trump över Kamala Harris i sex av sju vågmästarstater och då hade han dessutom en liten ledning på nationell nivå. Det var ett opinionsläge som var helt annorlunda mot var det var både 2016 och 2020 när Trump var republikanernas presidentkandidat. Trump låg då under stort inför båda de valen, enligt de sammanvägda opinionsmätningarna, men valresultaten visade i stället att Trump var kraftigt underskattad i mätningarna. Med tanke på det var det egentligen mycket som pekade mot att Trump skulle vinna årets presidentval, en aspekt Insikt24 också tog upp. Dock var det här något som varken vänsterliberala medier i USA eller Sverige ville ta upp. I stället handlade rapporteringen uteslutande om att det var väldigt jämnt, vilket det även till viss del var, men för de som såg det hela med mer objektiva ögon så pekade det faktiskt mot en relativt övertygande seger för Trump.
Läs mer: Donald Trump går mot seger i presidentvalet
Det fanns även fler saker som pekade mot en seger för Republikanerna och Donald Trump. Bland annat det faktum att Trump enligt flera opinionsmätningar hade ökat sitt stöd bland olika minoritetsgrupper. Dessutom var en majoritet av den amerikanska befolkningen missnöjda med den sittande presidenten Joe Bidens jobb under de fyra gånga åren, enligt opinionsmätningar. Med tanke på att vice presidenten Kamala Harris är Bidens närmsta person i administrationen var det knappast någon positiv indikator för Harris. Det ansågs av många inte heller som särskilt förtroendeingivande att Harris blev vald som Demokraternas presidentkandidat trots att hon inte fick en enda röst vid primärvalen 2024 samtidigt som Biden fick över 14 miljoner röster. När Harris ställde upp i primärvalet 2020 fick hon inte ens 1000 röster innan hon valde att lägga ner sin kampanj. Med andra ord hade hon inte lyckats särskilt väl i något nationellt val innan hon blev tilldelad rollen som Demokraternas presidentkandidat detta år.
Valresultatet
Valresultat innebar en övertygande seger för Donald Trump och Republikanerna, där man lyckades vinna samtliga av de sju vågmästarstaterna. I Arizona vann Trump med en marginal på 5,5%, i North Carolina 3,2%, I Nevada 3,10%, i Georgia 2,2%, i Pennsylvania 1,7%, i Michigan 1,4% och till sist närmare 1% i Wisconsin. Det här var med större marginaler än vad de sammanvägda opinionsmätningarna visade och att Trump lyckades vinna samtliga av delstaterna bidrar till att segern var ännu mer övertygande för honom. Dessutom fick Trump även flest röster på nationell nivå med en marginal på över 1,5% och med över 76 miljoner röster, vilket är flest röster som en kandidat från Republikanska kandidater fått i ett presidentval.
Därutöver ökade Donald Trump vinstmarginalerna i flera delstater som tidigare klassats som vågmästarstater. Bland annat vann Trump Texas med en marginal på närmare 14%, vilket är närmare åtta procent mer än vad han fick vid 2020% års val. Även i Florida, som 2016 var en delstat som var en av de jämnaste, blev en jordskredsseger för Trump med en marginal på över 13%. Iowa och Ohio är två andra delstater, som tidigare varit vågmästarstater, där Trump nu vann övertygande med 13,8% respektive 11,3% och han ökar därmed sina marginaler med flera procent från de tidigare presidentvalen. Förutom att öka sina marginaler i flera tidigare vågmästarstater lyckades Trump även att minska marginalerna kraftigt i flera delstater som inte ansågs vara vågmästarstater före valet. Det största utropstecknet var New Jersey där Kamala Harris endast lyckades vinna med en marginal på 5% över Trump, detta trots att New Jersey var en delstat som Joe Biden lyckades vinna med närmare 20% marginal i 2020 års val.
Förutom att Donald Trump lyckades kamma hem 312 elektorsröster i presidentvalet så blev valet i stort en stor seger för Trump och Republikanerna. Partiet vann bland annat majoriteten av platserna i senaten, dessutom med flera stolars marginal. Utöver det vann även Republikanerna majoriteten av platserna i representanthuset. Det här innebär att det nu kommer bli betydligt enklare för Trump att kunna genomföra sin politik och är något som rent symboliskt visar att amerikanerna tröttnat på de fyra år som varit med Joe Biden och Demokraterna vid rodret. Därför är Trumps seger så mycket större än vad man kan tro. Nu återstår det att se om han lyckas att genomföra sina vallöften om massdeportationer, stärkt ekonomi och färre krig i världen.