måndag, 15 april, 2024
måndag, april 15, 2024

Efter skjutningarna: skolbarn vill ha skottsäkra västar

Nyligen skedde en uppmärksammad skjutning i Årby i Eskilstuna, där en kvinna och ett barn skottskadades på en lekplats. Oron över samhällsutvecklingen sprider sig nu i staden, och i Årbyskolan har elever frågat om de får ha på sig skottsäkra västar.

Skottlossningen i Årby skedde vid en lekpark, och en kvinna och ett barn skadades och fick föras till sjukhus. Vittnen hörde uppemot 15 skott som avlossades, och polisen säger att förövarna ”visade en total likgiltighet för andras liv.”

Den femåriga pojke som blev skjuten ska enligt polisen ha gömt sig under en gunga efter att han blivit träffad. Enligt ett ögonvittne var det nära att den skjutna kvinnans dotter – som stod bredvid sin mamma – träffades av ett skott.

– Hade hon inte stått i vägen hade flickan fått skottet i pannan, säger ögonvittnet.  

Nu känner sig eleverna på närliggande Årbyskolan otrygga och rädda, särskilt när de går till och från skolan. Skjutningen i lekparken är inte den första att drabba Eskilstuna – bara under det gångna året har det skett ett 20-tal liknande händelser i staden. Åsbyskolans rektor Elin Härnby säger att situationen är tragisk, men tillägger att de börjar bli vana.

Rektorn säger att hon förstår elevernas oro, då det har skjutits flera gånger under våren. Hon säger att eleverna har frågat om det är möjligt att bära skottsäkra västar i skolbyggnaden, och att skolan har säkrat upp vuxennärvaron på rasterna.

Efter skjutningen i lekparken aktiverade kommunen sin krisstödorganisation POSOM, och SVT skriver att det numera finns krisstödjare i området vars uppgift är att prata med oroliga invånare. Även polisen har ökat sin närvaro.

Ingen har ännu kunnat gripas för skotten i lekparken. Per Bergström, gruppchef för områdespoliserna, säger att frustrationen i polishuset är stor, och säger vidare att han är övertygad om att den misstänkte skytten håller koll på när polisen kommer och lämnar området.

Senaste