söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Egypten säger att yttrandefriheten ”upphör” när muslimer blir förolämpade

Egyptens president Abdel-Fattah al-Sisi sade på onsdagen att yttrandefriheten bör upphöra att gälla om det kränker mer än 1,5 miljarder människor, efter publiceringen i Frankrike av bilder på profeten Mohammad som muslimer ser som hädiska.

Sisi sade också att han bestämt avvisar alla former av våld eller terrorism från någon under förespegling av att försvara en religion, religiösa symboler eller ikoner.

”Vi har också rättigheter. Vi har rätt att våra känslor inte skall bli sårade och att våra värderingar inte skall bli sårade”, sade han under ett tal för att hedra profeten Mohammads födelsedag.

”Och även om vissa har friheten att uttrycka vad som finns i deras tankar kan jag tycka att detta slutar när det kommer till att kränka känslorna hos mer än 1,5 miljarder människor”, sade han i ett TV-sänt uttalande.

Storimamen vid Egyptens al-Azharuniversitet, ett av världens mest framstående lärosäten för sunnimuslimsk teologi, uppmanade också det internationella samfundet att kriminalisera ”antimuslimska” handlingar.

Sheikh Ahmed al-Tayeb, som sitter i ledningen för den tusen år gamla institutionen, sade också att al-Azhar starkt motsätter sig användningen av antimuslimska känslor för att få röster i val.

Talet kommer i kölvattnet av mordet på Samuel Paty, en lärare som dödades för att ha visat sina elever karikatyrer av profeten Muhammed. Franska myndigheter har inlett ett tillslag mot radikal islamism, stängt en moské och genomfört flera husrannsakningar. Tidigare, i september, har president Emmanuel Macron lovat att bekämpa ”islamistisk separatism”, och att skydda franska värderingar och principer i ett uppmärksammat tal.

Reaktionerna i många delar av den muslimska världen blir allt mer högljudda. Macrons uttalanden har också orsakat en motreaktion i flera arabstater, bland de politiska aktörer som står Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nära och hos Muslimska brödraskapet.

Samtidigt är Macron orubblig i sitt försvar av Frankrikes principer om yttrandefrihet och sekularism, tillsammans med en strikt åtskillnad mellan religion och statliga institutioner.

De åtgärder han tillkännagav, som tillslag mot hatpropaganda och stängning av organisationer som hyser radikala islamister, stöds av en majoritet av de franska medborgarna, enligt en färsk undersökning, särskilt bland högerväljare.

Turkiets ledare Tayyip Erdoğan har uppmanat till bojkott av franska varor och Pakistans parlament har antagit en resolution där man uppmanar regeringen att återkalla landets ambassadör från Paris.

Senaste