test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Emilias mördare kommer dömas till fängelse

Efter att den 20-åriga transsexuelle mannen Emilia Lundberg hittats mördad i ett vattendrag utanför Tollarp för ett år sedan har en 21-årig barndomsvän varit misstänkt för mordet. Efter ett utlåtande från Rättsmedicinalverket har man nu fastställt att mördaren inte är psykiskt sjuk. Det innebär att han kommer att dömas till fängelse för mordet, men domen kommer inte förrän i januari.

Det var den 3 december 2019 som polisen hittat den 20-årige Emilia Lundbergs kropp i Vramsån vid Tollarp efter elva dagars sökande. Kroppen på den unge mannen bar tecken på ett flertal skador på hals, huvud och kropp vilket den rättsmedicinska undersökningen kunde fastställa som ett mord.

Initialt var det många på sociala medier som spekulerade över att mordet kunde ha sin grund i att den transsexuelle Emilia, som försörjde sig och sitt drogberoende som prostituerad, hade drabbats av våld från en av sina kunder, men polisen kunde snabbt hitta och gripa en misstänkt i Emilias umgängeskrets efter att man hittat hans kropp.

Den mordmisstänkte personen var en 21-årig manlig barndomsvän som av Kristianstad tingsrätt funnits skyldig till mordet. Rättsmedicinalverket har genomfört en större psykisk undersökning av 21-åringen vilken klargjort att mannen inte är psykiskt sjuk och han kommer nu att dömas till fängelse. Men domen kommer inte komma förrän i januari.

Knivhögg barndomsvän till döds

Enligt de uppgifter som åklagaren Kristina Amilon lade fram i rätten skall 21-åringen och Emilia ha varit barndomsvänner och de umgicks ofta privat. På torsdagsnatten skall 21-åringen sovit över hos Emilia och därefter runt lunchtid på fredagen skall de gemensamt gått från Emilias lägenhet mot Vramsån.

Ett vittne såg Emilia lämna sin lägenhet tillsammans med en man klädd i en lång rock, medan Emilia själv var ”mycket lättklädd” vid tillfället. Båda två skall ha varit påverkade av narkotika och av någon anledning så har 21-åringen knivmördat Emilia med en kökskniv som han tagit med sig från Emilias lägenhet.

Enligt åklagaren finns inget givet svar på varför mordet skedde utan mordet kan ha skett i ett drogrus.

– Därför måste det inte finnas en rimlig förklaring till vad som utlöste våldet, förklarade åklagaren och syftade till att både offer och gärningsman varit påverkade av droger.

Samma dag skall också Emilias mamma, som var ovetande om vad som hänt, ha plockat upp 21-åringen i sin bil efter att ha sett honom blöt och märkbart påverkad vid motorvägen. 

Kniven hittades senare i den misstänktes jacka vilken hittades längs dennes flyktväg från mordplatsen. Hemma hos mördaren hittades även den peruk som Emilia använde sig av, med spår av vegetation från mordplatsen.

Den 21-åriga mannen är sedan tidigare bland annat dömd för narkotikabrott och vapenbrott och har även utretts av Kristianstads kommun enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. I den senaste domen dömdes han för att i våras ha innehaft drygt 90 narkotikaklassade tabletter och drygt 100 gram cannabis. Han dömdes också för att vid ett tillfälle ha haft cirka 14 gram cannabis och varit påverkad av cannabis och kokain.

Inte psykiskt sjuk – kommer dömas till fängelse

Det var under rättegången i Kristianstads tingsrätt som domstolen beslöt att den misstänkte 21-åringen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Domstolen klargjorde samtidigt att bevisningen mot 21-åringen var övertygande och att mannen därmed anses skyldig till mordet på Emilia Lundberg.

Men domen har fått vänta och rättegången kommer att återupptas den 11 januari. Då skall både åklagare och försvarare lämna sina respektive slutpläderingar gällande påföljdsfrågan och straffet bestämmas av rätten.

Efter att det rättspsykiatriska utlåtandet nu kommit in från Rättsmedicinalverket och klargjort att mördaren inte har någon allvarlig psykisk störning kommer han otvivelaktigt att dömas till fängelse av tingsrätten. Strafflängden för mord är lägst tio år och högst arton år, men vid försvårande omständigheter kan även livstid utdömas. Något annat straff än fängelse kan inte utdömas i det här fallet.

Fakta: Könsdysfori

Könsdysfori, vilket är den nuvarande medicinska termen för transsexualism, innebär att den drabbade personen inte uppfattar sitt biologiska kön som samma sak som sitt självuppfattade kön. Vissa transsexuella upplever redan som barn att deras biologiska kön inte överensstämmer med deras självbild, medan det för andra uppkommer under tonåren och hos vissa först i vuxen ålder.

Transsexualism bör inte förväxlas med sexuell läggning eller beteende. Transsexuella kan vara till exempel heterosexuella, bisexuella, homosexuella eller asexuella. Könsdysfori är fortfarande klassat som en psykisk sjukdom men det finns ingen fungerande behandling i nuläget utan den vård som erbjuds inriktar sig istället på att förändra kroppens utseende genom medicinsk och kirurgisk behandling. Genom att anpassa kroppen efter personens vanföreställningar vill man på minska det psykiska lidandet som den drabbade individen upplever. I Sverige tillåter man, efter en undersökning av Socialstyrelsen, att människor med könsdysfori byter sitt juridiska kön.

Senaste