söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

En fjärdedel av den nyanställda personalen på Botkyrkas fritidsgårdar är brottsdömda

När Botkyrka kommun tog över driften av fritidsgårdarna från ABF gjordes det bland annat för att det framkommit att ABF hade brottsdömda som arbetade med ungdomarna. Nu visar dock en granskning att nästan var fjärde nyanställd är dömd för brott. Bland de anställda finns bland annat en person som dömts till fängelse för misshandel, häleri och grov stöld.

På order från Botkyrka kommun fick ABF stänga sina fritidsgårdar för ett halvår sedan då allvarliga brister förekommit. Bland annat framkom det att flera av de personer som arbetade på fritidsgårdarna var dömda för brott. Botkyrka kommun tog över driften för fritidsgårdarna, och säkerhetschefen Pernilla Vera Jr sa att de skulle ”säkerställa kompetensen” hos personalen framöver.

Så blev dock inte fallet, kan en granskning från tidningen Mitt i avslöja. Hela 24 procent av de nyanställda har dömts för brott, och det senaste brottet begicks år 2018. En av de anställda har dömts till fängelse och har flera domar bakom sig, bland annat häleri, misshandel och grov stöld.

Berivan Yildiz, verksamhetschef för kultur och ung fritid i Botkyrka, säger dock att man ”följt rutinerna”. Han säger bland annat att de personer som senare anställdes visade upp registerutdrag – men tidningen Mitt i skriver att det är standard att utdragen endast visar ”relevanta brott”, exempelvis sexualbrott och mord.

Mitt i skriver att Botkyrka kommun fått vetskap om de anställdas brottsregister för flera veckor sedan, men att de ”inte kunnat göra något åt det” av arbetsrättsliga skäl.  

”Botkyrka kommun agerar och följer alltid utifrån de arbetsrättsliga lagar och regler som finns. Om ett brott är starkt kopplat till arbetsuppgifterna kan arbetsgivaren säga upp medarbetaren. Om förtroendet för verksamheten skulle påverkas genom att någon är dömd för brott så kan arbetsgivaren verka för att omplacera medarbetaren”, skriver kommunens pressansvariga.

Bland personalen på fritidsgårdarna i Botkyrka finns personer som bland annat är dömda för grovt rattfylleri, brott mot knivlagen, narkotikabrott och misshandel.

Senaste