söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

”En viktig dom för hela folket” – Linda Karlströms ord om den unika domen

Vaccinkritikern Linda Karlström säger till Insikt24 att hon efter SVT:s dokumentär ”Vaccinkrigarna” tappade tron på sin egen omdömesförmåga eftersom hon lurades att tro att journalisterna var några andra än var de i själva verket var. Karlström valde att stämma svenska staten då hon menade att dokumentären bröt mot Europakonventionens rätt till privatliv – och fick rätt i sak. Staten ska nu betala 100 000 kronor till Karlström.

Det var för två år sedan som SVT sände dokumentärserien Vaccinkrigarna, där de bland annat intervjuar vaccinmotståndare och går på föreläsningar. De två kvinnliga journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson trodde inte att vaccinkritikern Linda Karlström skulle vilja medverka i deras program om de sa vilken kanal de kom ifrån, så kvinnorna uppgav falskeligen att de filmade en vaccinkritisk dokumentär. Karlström säger till Insikt24 att SVT-journalisterna var ”jätteduktiga på att ljuga”, och som man kan se i dokumentären släppte Karlström in journalisterna i sitt hem där hon bland annat berättar om sina barn och sin familj.

Efter att det uppdagats att filmarna i själva verket arbetade för SVT valde Karlström att anmäla SVT:s ansvarige utgivare för förtal hos Justitiekanslern år 2021. JK beslutade dock att ingen utredning skulle göras. När Karlström vände sig till Granskningsnämnden för att få upprättelse blev utgången densamma och SVT friades. Till slut valde Karlström att tillsammans med en advokat stämma svenska staten – och fick rätt.

SVT:s dokumentär ”Vaccinkrigarna”.

Tingsrätten konstaterar bland annat att Karlström ”framställs som klandervärd i sitt levnadssätt i Vaccinkrigarna, särskilt genom påståenden om att hon skulle vara ’antisemit’, att hon skulle ’hysa en extrem världsbild’ samt att hon inte skulle kunna grunda sin vaccinkritik på vetenskaplig grund”. Karlström får nu ett skadestånd på 100 000 kronor, men tvingas samtidigt betala drygt en miljon kronor i rättegångskostnader. Hon ser dock utfallet som en principiell seger:

– Jag är i princip nöjd med utfallet, eftersom jag vann i sak. Det var det viktigaste. Jag valde att gå till domstol för att visa på att det inte är rätt att wallraffa privatpersoner och kränka dem med lögner och omotiverade stämplingar. Detta är en viktig dom för hela folket, inte bara för mig, säger Karlström till Insikt24 och fortsätter:

– Det är en sak att ha rätt, en annan sak att få rätt. Jag visste hela tiden att jag hade rätt, eftersom sanningen är det enda rätta. Däremot kan man aldrig vara säker på att sanningen och rättvisan segrar i en domstol.

”Miste tilltron till mig själv”

Linda Karlström säger även att hon håller på att skriva en bok om turerna kring dokumentären och stämningen, och att dokumentären gjorde att hon tappade tilltron till sig själv. SVT:s journalister var duktiga på att ljuga, säger hon, och hon ifrågasatte sitt omdöme efter att ha blivit lurad under en så pass lång tid:

– Efter avslöjandet så kände jag hur jag miste tilltro till mänskligheten. Från att ha varit en person som initialt trodde gott om alla så började jag misstänka alla för att ha onda avsikter. Det var jättejobbigt. Jag miste också tilltron till mig själv eftersom jag i ett och ett halvt år hade gått på alla lögner som SVT-journalisterna serverade. De var jätteduktiga på att ljuga, verkligen!

Blev svartlistad

Karlström säger att dokumentären gjorde att hon miste alla sina uppdrag som gymnastiklärare, och att hon än idag är svartlistad av Finlands Svenska Idrott. Hon säger dock att hon ”delvis har återhämtat sig efter övergreppet” och att rättegångsprocessen har tjänat som både bearbetning och rehabilitering.

– Det har varit jobbigt och smärtsamt, men hjälpt mig att se det hela i ett större perspektiv. Jag har lärt mig mycket, och nu har vi även fått en dom som säger att det är fel att godtyckligt wallraffa privatpersoner, och det är som sagt en seger för hela folket!, avslutar Karlström.

Senaste