måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Erdoğan ifrågasätter Macrons ”mentala hälsa” och anklagar honom för islamofobi

Den turkiske presidenten fördömde den franske presidentens inställning till muslimer i Frankrike och uttalade sig kritiskt om de åtgärder som vidtagits efter halshuggningen av läraren Samuel Paty.

Spänningen är fortfarande hög mellan Paris och Ankara. France Info rapporterade att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hade kritiserat sin franske motsvarighet Emmanuel Macron lördagen den 24 oktober.

Den turkiske statschefen fördömde särskilt Frankrikes inställning till muslimer efter attacken i Conflans-Sainte-Honorine.

”Allt som kan sägas till en statschef som behandlar miljontals medlemmar av olika religiösa samfund på detta sätt är: Gå på en mentalundersökning genast”, sade den turkiska ledaren i ett TV-sänt tal.

Elyséepalatset å sin sida fördömde de ”oacceptabla” kommentarerna samtidigt som man noterade ”frånvaron av kondoleanser” från Erdoğan efter Samuel Patys död. Paris återkallade också den franske ambassadören i Ankara.

Som France Info noterade, fördömde Recep Tayyip Erdoğan uttalanden av den franske presidenten om ”islamistisk separatism” och behovet av att ”strukturera islam” i Frankrike som en provokation. Ett lagförslag om kampen mot ”separatism” i Frankrike som riktar sig mot radikal islam, kommer att läggas fram i början av december.

Det syftar till att stärka sekularismen och konsolidera republikanska principer i Frankrike och innehåller flera punkter som kan leda till spänningar med Turkiet, som den förstärkta kontrollen av moskéfinansiering eller förbudet mot utbildning av imamer utomlands.

Den senaste konflikten har lagts till en lång rad meningsskiljaktigheter mellan Emmanuel Macron och hans turkiska motpart, som regelbundet försvarar muslimska minoriteter runt om i världen. Frankrike har agerat för att stoppa Turkiets prospektering efter olja och gas på cypriotiskt vatten och i frågan om Libyen är de båda länderna på skilda sidor. Detta ledde i somras till att ett turkisk krigsfartyg låste målradarn på en fransk fregatt, något som ses som extremt aggressivt.

Vissa länder i Mellanöstern uppmanade till bojkott av franska produkter på lördagen efter det tal som hölls av Emmanuel Macron vid de nationella hyllningen till Samuel Paty: ”Vi kommer inte att ge upp karikatyrer eller teckningar, även om andra retirerar.”

I Israel samlades nästan 200 demonstranter på lördagskvällen framför den franske ambassadörens residens i Tel Aviv för att fördöma den franske presidentens tal om karikatyrer av profeten Muhammed.

Profeten ”är det heligaste i islam och han som befläckar hans ära, befläckar ett helt folk”, förklarade Amin Bukhari, en demonstrant som anklagade den franske presidenten för att spela ”extremhögerns” spel, enligt Ouest-france.

Qatars universitet sköt upp den franska kulturveckan och resebyråer från Kuwait upphörde med att erbjuda resor till Frankrike. Franska produkter togs också bort från hyllorna i stormarknader i dessa länder enligt den franska dagstidningen Le Figaro.

Många Internetanvändare från arabvärlden har krävt en bojkott av franska produkter på sociala nätverk i flera dagar redan för att protestera mot den ”auktoritära och repressiva behandlingen av muslimer” sedan halshuggningen av Paty.

En andra fransk borgmästare har hotats med ”halshuggning” bara en dag efter borgmästaren i Bron, nära Lyon, fick motta ett liknande hot. ”Borgmästaren i det 8:e [arrondissementet], vi kommer halshugga ditt huvud [sic]”. Inte bara borgmästaren i Lyons åttonde arrondissement, Olivier Berzane fick öppna hot om att hans huvud skulle skäras av, utan lärare och studenter också. Berzane själv hävdar dock att det var en ”isolerad handling”.

De ryska kampsportarna Zelim Imadayev och Albert Duraev har under tiden uttryckt sitt stöd för den tjetjenska terroristen Abdulak Anzorov, som dödade och halshögg skolläraren i Parisförorten.

På sitt Instagram kallade Imadayev Anzorov för en hjälte, och Duraev skrev att ”yttrandefriheten har förlorat sitt förstånd i Frankrike”, och lade till en smiley-emoji i inlägget. Båda har sedan dess raderat sina inlägg, men skärmdumpar finns kvar på Internet.

Senaste