test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Farliga biverkningar av coronavaccin

Redan under första dagen av massvaccinering i Storbritannien har två anställda inom vården, några av de första att vaccineras, drabbats av allvarliga allergiska reaktioner. Nu utfärdas varningar för allergiker – men ingen vet varför vaccinet orsakade reaktionerna.

Under tisdagen inleddes den första europeiska massvaccineringen mot coronaviruset i Storbritannien. Men redan efter 24 timmar har de första exemplen på allvarliga reaktioner mot vaccinet kommit i ljuset och tvingar nu starka varningar att utfärdas för allergiker. Personer som har allvarliga allergier mot mat eller mediciner rekommenderas nu att inte ta vaccinet BNT162b2 som av Pfizer hävdades vara ”helt säkert” och som är tänkt att massvaccinera miljontals människor i Europa och i Sverige.

Vårdpersonal fick farliga allergiska reaktioner

Under onsdagen införde ansvariga myndighet för mediciner och hälsovårdsprodukter Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) varnande råd till de 50 verksamma företag som nu är i full gång med massvaccineringen av den brittiska befolkningen. Varningen innebär att personer som har en historia av ”omfattande” allergiska reaktioner inte skall vaccineras. Totalt kan så många som sju miljoner britter räknas in i den här gruppen.

Detta efter att två vårdanställda som varit bland de första att vaccineras fått kraftiga allergiska reaktioner mot vaccinet. Under tisdagens vaccinering skall mellan 5 000 och 7 000 personer ha vaccinerats, den överväldigande majoriteten av dessa var vårdpersonal. De två personer som drabbades av de allvarliga biverkningarna från vaccinet skall enligt uppgifter som presenterats i Daily Mail ha drabbats av anafylaxi, det vill säga en omfattande allergisk reaktion som i normalfallet har ett antal kännetecknande symtom, inklusive kliande utslag, svullen mun och svalg, yrsel och lågt blodtryck.

En talesman för Pfizer kommenterade nyheten till Daily Mail:

”Vi har fått information om två varningar av MHRA efter rapporter som tyder på en allergisk reaktion efter vaccinering med Covid-19 BNT162b2-vaccinet. Som en förebyggande åtgärd har MHRA utfärdat temporära föreskrifter till sjukvården under tiden som den utför en utredning för att till fullo förstå varje enskilt fall och dess orsaker. Pfizer och BioNTech stödjer MHRA i deras utredning. I den kritiska fas-3 testningen, så var det här vaccinet generellt vältolererat utan några allvarliga säkerhetsfrågor inrapporterade av den oberoende dataövervakningskommittén. Testningen hade över 44 000 deltagare, varav 42 000 fick en andra vaccinering.”

Oförklarliga biverkningar

Oron över de plötsliga och oförklarliga allergiska reaktionerna kommer dessutom kort efter att en rapport gjorts från tester av vaccinet i USA där fyra av försökspersonerna utvecklat en ansiktsförlamning kallad Belles pares efter att ha tagit vaccinet. Inga av de i gruppen som tagit placebo hade utvecklat samma sjukdom. Enligt doktor June Raine, ansvarig chef för MHRA, så har de allvarliga allergiska reaktionerna inte identifierats under fas-3 studierna av vaccinet. Allergiska reaktioner skall vara mycket ovanliga, i alla fall i den omfattning att de blir farliga för patienterna, men är inte okända. Enligt Raine, som informerade det brittiska parlamentet om onsdagens nyhet om de sjuka vaccintagarna, så skall Pfizer hittat 137 fall som uppvisade ”allergiska reaktioner” av 19 000.

Kan påverka hur Sverige går vidare

Matti Sällberg, vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, tror att Sverige kommer påverkas av britternas besked.

– Pfizers vaccin kommer användas i Sverige och jag gissar att man kommer ha samma försiktighet här, det vill säga att man är försiktig med personer som har en historik av allergiska reaktioner, sade han till Aftonbladet.

Ett märkligt problem i frågan om de allergiska reaktionerna är att vaccinet, i alla fall om man skall tro på innehållsförteckningen, inte innehåller något som skall kunna ge så starka reaktioner.

– Pfizers vaccin innehåller en del fetter, som är till för att förpacka och stabilisera RNA, men det är svårt att se vad den allergiska reaktionen triggas av i nuläget, sade Sällberg till Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten bedömer att EU kan ge grönt ljus till Pfizers vaccin den 29 december, och att Sverige kan inleda vaccinationerna redan i januari.

Senaste