lördag, 23 november, 2024
lördag, november 23, 2024

Fler rättsprocesser mot barn med ny lag

Under sommaren träder en lagändring i kraft som bland annat innebär att åklagare kommer få rätt att väcka bevistalan. Personer som är under 15 år kan i dag inte dömas till straff, men socialtjänsten kan vid misstanke om grova brott begära att en domstol prövar skuldfrågan. Bevistalan utgör sedan ett underlag för insatser som anses vara nödvändiga så att barnet inte begår ytterligare brott. Den nya lagändringen kommer i högre grad att ta hänsyn till brottsoffer, skriver Åklagarmyndigheten.

Genom att åklagare får rätten att begära bevistalan hoppas regeringen att ärenden där barn är involverade i grov brottslighet inte faller mellan stolarna. Åklagarmyndigheten skriver att bevistalan i dag är ovanligt, och att det har väckts i fem ärenden i landet sedan 2008. Samtidigt ser vi en utveckling där kriminella gäng i hög utsträckning använder sig av barn under 15 år för att begå grova brott, då de inte riskerar något straff. Det kan röra sig om alltifrån skjutningar till narkotikasmuggling.

Det nya lagförslaget träder i kraft den 1 juli i år, och senior åklagare Tobias Kudrén som ansvarar för frågan på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum säger följande om lagändringen:

– Det kommer bli mycket vanligare med bevistalan. Det blir åklagare som själva bestämmer när bevistalan ska väckas, istället för som i dag när det ska begäras av socialtjänsten eller vårdnadshavare. Lagen tydliggörs dessutom för i vilka ärenden vi åklagare ska väcka bevistalan.

Kudrén säger även att bevistalan endast kommer att väckas där straffminimum är minst fem år, eller om barnet har begått exempelvis upprepade våldtäkter eller utsatt någon för misshandel med förnedrande inslag.

”Där det finns ett starkt intresse från brottsoffret och samhället att det utreds vad som har hänt ska bevistalan väckas när barn under 15 år kan misstänkas.”, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Den nya lagändringen kommer även innebära att utredningar med misstänkta i olika åldrar utreds samlat i fall där det vid ett grovt brott finns såväl vuxna misstänkta som barn.

– Förhandlingarna i domstol om de allvarligaste brotten kommer bli enklare att genomföra eftersom alla kommer höras i rätt roll, även om de är under 15 år. Det kommer att krävas att bevisningen är motsvarande som om vi skulle väckt åtal. Vi ska bara väcka bevistalan i de fall där vi tror på en fällande dom, förklarar Kudrén.

Med den nya lagen ska även fler drogtester få genomföras mot barn under 15 år, om testet kan antas ha betydelse för att avgöra behovet av socialtjänstens insatser.

Brottsoffer ska få stöd

En annan del av lagändringen är till för att brottsoffer ska få det stöd de behöver. Framöver kommer en person som blivit utsatt för ett grovt brott av en person under 15 år att tilldelas en särskild företrädare eller målsägandebiträde. Kudrén säger att ändringen är viktig då den innebär att brottsoffer får stöd i processen oavsett gärningsmannens ålder.

Amanda Lublin, doktorand vid Stockholms universitet, säger till SVT att dagens regelverk är utformat som skydd för det misstänkta barnet, vilket blir problematiskt för brottsoffren:

– Regelverket idag är utformat till stor del som skydd för det misstänkta barnet. Det som framför allt är problematiskt från brottsofferperspektivet är att själva staffprocessen ofta tar slut med vad som går att jämföra med en förundersökning.

Samtidigt ökar antalet polisanmälningar där den misstänkte är under 15 år. År 2021 anmäldes 4 300 brott där den misstänkte var under 15, och år 2022 hade anmälningarna ökat till 5 000.

Senaste