Internationella Skidförbundet (Fis) beslutade i november att förbjuda fluor i alla typer av skidvalla på grund av hälsorisker förknippade med ämnet.
– Vi har beslutat om ett totalförbud från säsongen 2020-2021, säger styrelseledamot Erik Røste till norska nyhetsbyrån NTB.
Beslutet tas emot med positiva ord av svenska herrlandslagets affischnamn Calle Halfvarsson, som vill ha bort de hälsofarliga burkarna.
– Det är jättebra att de tar bort den här skiten. Fan att hålla på med det där, det går väl att åka skidor ändå?, säger Halfvarsson till TT.
Greenpeace kritiserade användandet av fluor
I februari 2017 upplyste Sveriges Radio om att Greenpeace kritiserade Vasaloppet för att arrangemanget spred gift som skadade miljön. Ämnet som åsyftades var fluor som fanns i vallan och som är skadligt både för människor och för miljö.
– Vasaloppet som arrangör av en väldigt stor skidtävling har ett stort ansvar för att kunna erbjuda och till och med uppmana tävlande och deltagare att använda fluorfria alternativ i och med att de vill ha en stark miljöprofil, sa Rosanna Endre, som jobbar med miljögifter på Greenpeace.
Fis är inte de första som tar steg mot att få bort giftig valla. Sedan tidigare har norska skidlandslaget förbjudit fluorvalla för skidåkare under 16 år, och enligt Göteborgsposten konstaterade en forskningsstudie från Örebro universitet 2011 att gifterna från skidvalla kan lagras i kroppen vilket vallare i svenska skidlandslaget var särskilt utsatta för.
Niklas Jonsson är Sveriges representant i Fis längdkommitté och är förvånad över styrelsens beslut.
– Det är ingenting som vi har lämnat som rekommendation från längdkommittén. Därför blev jag väldigt förvånad när jag såg det. Vad jag förstår är det ett förslag från Norges sida, säger han till SVT.
Jonsson menar att beslutet kommer att innebära problem om man inte kan kontrollera vem som har fluorvalla under skidorna och säger att behovet av tester och kontroll efter förbudet är stort.
– Att förbjuda fluorvallan om man inte kan veta vem som haft det under (skidorna), det ser jag som en omöjlighet eftersom man kanske åker upp emot ett par minuter långsammare på 15 kilometer utan den vallan.
Fluor är vanligt förekommande i tandkräm i form av natriumfluorid och rekommenderas av Svenska Tandläkarförbundet som anser att mängden fluor man får i sig vid tandborstning är liten och därmed inte skadlig. Dock medger tandläkareförbundet att fluor är giftigt när det sväljs, men kritiserar studier världen över som menar att fluor kan hämma hjärnans utveckling.