torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

Folkhälsomyndigheten ägnar sig åt propaganda om coronaviruset

Av de insjuknade i coronaviruset har cirka 1 200 tillfrisknat och 600 dött – en oroande ratio som ligger långt ifrån den ”officiella” siffran om ”2-3 procents dödlighet”. Men svenska Folkhälsomyndigheten har bestämt sig för att dödligheten inte är så hög som data antyder, och slänger sig med den ena spekulativa teorin efter den andra för att motivera sin åsikt.

Av de som smittas av coronaviruset och sedan lämnar sjukdomen är det just nu cirka 70 procent som gör det genom att tillfriskna, och 30 procent genom att dö. Andelen som dör sjunker sakta, men avståndet ner till officiella ”2-3% dödlighet” är långt. Denna faktaomständighet avfärdas av Folkhälsomyndigheten och när avdelningschefen Anders Tegnell i tisdags fick en fråga i Aftonbladet om hur många smittade som har blivit friska svarade han:

– Säkert tusentals. Det figurerar en konstig siffra över hur många som har friskförklarats, som är felöversatt från kinesiska. Det finns ingen grund för att det bara är så få som har blivit friska, utan det är långt fler än så, svarade han.

Folkhälsomyndigheten menar alltså att WHO, som Kina är en del av, dag efter dag, vecka efter vecka, publicerar ”felöversatta” siffror om hur många som tillfrisknar från coronaviruset. Och detta mitt under ett epidemiskt utbrott och den hysteri som detta har skapat. Jag slängde mig snabbt på telefonen till Folkhälsomyndigheten för att fråga om vad detta påstående bygger på och hur ”felöversättningen” har gått till. Men varken receptionisten eller presskontakten kunde svara på frågan och de kunde heller inte koppla eller hänvisa mig till någon som kunde. Istället ombads jag att skicka in frågan via epost. Sagt och gjort.

Två dygn senare har jag fortfarande inte fått något svar från Folkhälsomyndigheten. Istället har nya frågor till myndigheten uppkommit sedan dess chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark-Wisel, under vid lunchtid under torsdagen nu har lanserat ytterligare två teorier om varför den officiella siffran över antal tillfrisknade skulle vara underskattat:

– Sannolikt finns tusentals som blivit friska. Detta kan bero på att kriterier för friskskrivning saknas. Vi har bett WHO att förtydliga detta. En annan förklaring kan vara att fokus är på de sjuka och inte de friska, varför denna rapportering prioriteras ner. 

Folkhälsomyndigheten har nu uttryckt ett påstående och två teorier om varför den ”egentliga” siffran över antal tillfrisknade i coronavirus skulle vara långt högre än officiell data. Något som föranledde ännu ett e-postmeddelande till myndigheten.

Givetvis kan det vara så att Folkhälsomyndighetens gissningar är mer eller mindre välgrundade i till exempel mönster från tidigare epidemier med närbesläktade virus. Men det vore i sådana fall på sin plats att man just så också motiverar sina teorier. Istället framstår det nu mer som att myndigheten ägnar sig åt propaganda snarare än upplysning och sakinformation. Inte särskilt betryggande mitt i en epidemi med ett nytt virus som för bara några dagar sedan nådde Sverige.

Medan institutioner i övriga Europa tenderar att bedöma verkligheten som mer allvarlig än vad den kinesiska regimens officiella siffror gör gällande så sticker alltså svenska staten ut med uppfattningen att siffrorna från Kamrat Kina ”felöversätts” och att verkligheten istället skulle vara mindre dramatisk. Folkhälsomyndigheten har återkommande fått utstå kritik med anledning av hur man har hanterat coronaviruset och ofta tycks värdera lugnande ”signalvärden” högre än smittskydd.

Senaste