söndag, 14 april, 2024
söndag, april 14, 2024

”Förhindrar en diskussion om åldringsrån” – Sjunnesson döms för hets mot folkgrupp

Opinionsbildaren Jan Sjunnesson dömdes under gårdagen för hets mot folkgrupp efter att ha delat en artikel på Twitter om åldringsrån med kommenteraren ”En romsk specialitet”. Han döms att betala nära 14 000 kronor i böter. Till Insikt24 säger Sjunnesson att hans uppsåt inte var att hetsa mot en specifik folkgrupp, men att han hade läst statistik som visade att just romer var överrepresenterade i åldringsrånsfall.

Jan Sjunnesson har enligt domen ”talat nedsättande om romer” och döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 13 200 kronor. Det var i början av 2022 som Sjunnesson delade en nyhetsartikel om åldringsrån, och han kommenterade det hela med att skriva att det är en ”romsk specialitet”. Sjunnesson säger dock att det inte var någon romsk förening som anmälde honom för hets mot folkgrupp – det var den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg som Sjunnesson säger blev ”sekundärkränkt”.

Sjunnesson säger dock att han förväntade sig en fällande dom:

– I och med att åklagaren tog upp ärendet så var domen väntad.

Någonting som Jan Sjunnesson däremot inte väntade sig var det höga bötesbeloppet.

– Jag har aldrig begått brott i hela mitt liv och jag är absolut ingen brottsling. Dessutom är jag låginkomsttagare då jag jobbar inom hemtjänsten, och jag trodde att mitt rena förflutna skulle vara en förmildrande omständighet.

Brottslingarna blir brottsoffer

Syftet med tweeten säger Sjunnesson inte var att hetsa mot en specifik folkgrupp, som åklagaren påstod. Han säger att han hade läst om att romer är överrepresenterade när det gäller åldringsrån, och att han hade läst det i Karl-Olov Arnstbergs bok Romer i Sverige. Arnstberg är f.d. professor i etnologi vid Stockholms universitet, och Sjunnesson säger att hans tweet endast var ”en väldigt kort sakupplysning”.

Sjunnesson säger även att det är problematiskt att man inte kan skriva om eller diskutera åldringsrånen utan att riskera en anmälan och fällande dom om man nämner att en viss grupp är överrepresenterad.

– Det förhindrar verkligen en diskussion om åldringsrån och vilka som begår dem. Jag jobbar själv inom hemtjänsten och får höra en del om bedrägerier och rån mot åldringar och jag vill självklart kunna diskutera det på arbetet. Med denna dom har brottslingarna gjorts till brottsoffer. Förmodligen sitter flera åldringsrånare och skrattar nu, säger Sjunnesson.

Jan Sjunnesson är trots domen vid gott mod, och säger att han har fått ett stort stöd av vänner och av personer i sociala medier. Bötesbeloppet är dock ett hårt slag för hans privatekonomi, säger han, men tillägger att flera personer har swishat pengar för att hjälpa honom. Om ytterligare personer vill hjälpa honom att betala böterna går det bra att swisha till numret 0769000900.

Senaste