måndag, 15 april, 2024
måndag, april 15, 2024

Förskolebarn fick gå på filmfestival med queer-tema

Förskolebarn i Stockholm fick delta i en ”queerfilmfestival” på Skärholmens bibliotek där de bland annat tittade på en film om två pojkar som blev kära i varandra. Filmvisningen var ett samarbete med Cinema Queer, som på sin hemsida visar bilder från en kortfilm där en mans ansikte är täckt av sperma.

Lokaltidningen Mitt i Skärholmen skriver att förskolebarn i området bjöds in till en filmfestival med queer-tema i samarbete med Cinema Queer. Där visades normkritiska filmer och barnen fick lära sig att man ska få ”vara den man vill”. I lokaltidningen lyfter de fram ett förskolebarn som säger att hon inte längre vill vara tjej, och att hon istället ”vill vara monster”.

Totalt visades sju filmer med queertema för barnen och deras pedagoger. Pedagogen Cecilia Nygren som var på plats vid filmvisningen berättar för lokaltidningen att de arbetar aktivt med ”normer och att barnen ska få vara den de vill”. Men det normbrytande arbetet räcker ändå inte till – lokaltidningen skriver att det finns önskemål om att arbeta ännu mer med hbtq-frågor inom förskolan.

– Vi har i alla år arbetat enligt barnkonventionen och att man ska accepteras för den man är, men jag har aldrig varit med om att man har nämnt hbtq och det tycker jag är lite fel för det är inget som ska tabubeläggas, säger Nygren och fortsätter:

– Barnen skulle behöva bli medvetna om begreppet innan de börjar i skolan. Inte när de är 1 år men kanske när de börjar bli 5-6 år.

Alla är dock inte lika positiva till att barnen får lära sig om flytande könsidentiteter och homosexualitet redan i förskolan. Tidningen Mitt i låter en förälder komma till tals som är kritisk till undervisningen på dotterns förskola.

– Det finns nog med saker i livet att upptäcka och lära sig om för små barn, det här behöver de faktiskt inte fundera på förrän om några år, sa mamman.

På Stockholm stads hemsida listas de bibliotek som har filmvisningar för barn i samarbete med Cinema Queer. Stockholm stad länkar till Cinema Queers hemsida, och där finns beskrivningar av de kortfilmer som tidigare visats. En av regissörerna omnämns som ”Lasse Långström aka Antiffa Vänsterfitta”, och en av filmerna har följande beskrivning:

”Långt norrut i det lilla landet Sverige håller en ohelig allians på att formas mellan moderaterna, kristdemokraterna och SD. Men i skogen väntar sagoväsen redo att slå tillbaka.”

Man kan även se en skärmavbild från en film där det står att heterosexuella ska ”hålla käft och gå och dö”, och på en bild ser man en vuxen man vars ansikte är täckt i sperma.

Senaste