måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Förtalsrättegång mot Cissi Wallin inledd

Idag på förmiddagen inleddes förtalsrättegången mellan journalisterna Cissi Wallin och Fredrik Virtanen i Stockholms tingsrätt. Virtanen kräver 240 000 kronor i skadestånd för att ha pekats ut som våldtäktsman av Wallin.

Det var i oktober 2017, i samband med starten för den svenska Metoo-rörelsen, som journalisten och feministen Cissi Wallin gick ut på sin Instagram och anklagade den dåvarande Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen för våldtäkt.

Övergreppet skulle ha skett 2006 och enligt Wallin drogades hon i samband med våldtäkten. Händelsen har tidigare utretts av polisen som lade ned ärendet.

Virtanen har förnekat anklagelserna och anmälde förra året Wallin för förtal. Hon åtalades i augusti i år för grovt förtal. Wallin nekar å sin sida till anklagelserna om förtal och hävdar enligt TT att hon ska ses som en ”visselblåsare som varnade för en farlig person”.

Tingsrätten kommer att pröva ”försvarligheten” i att gå ut med den här typen av uppgifter och om det ligger i ”allmänintresset i att informationen sprids”, enligt juristen Ängla Eklund som TT intervjuat.

Tingsrättsförhandlingarna väntas pågå i två dagar och avslutas på måndag 25 november.

Senaste