test
lördag, 13 juli, 2024
lördag, juli 13, 2024

Frankrike ”förklarar krig” mot covid-19

Frankrike har sedan början av veckan ”förklarat krig” mot coronapandemin. Stränga restriktioner gäller för folksamlingar och det är bara tillåtet att vistas utomhus under visa specifika omständigheter och med en statligt sanktionerad blankett ifylld. De franska åtgärderna är tänkta att till och börja med gälla i två veckor.

Efter den franska presidenten Emmanuel Macrons tal till nationen i måndags klargjorde inrikesministern Christophe Castaner vilka nya åtgärder som kommer vidtas i hela landet för att motverka epidemin av coronavirus.

Emmanuel Macron meddelade under sitt tal på måndagskvällen att hans regering nu ska ta krafttag mot coronaproblemet. Men medan den franska presidenten ibland förblev vag över de åtgärder som skulle vidtas för att motverka coronavirusepidemin, var inrikesminister Christophe Castaner desto tydligare. Den franska dagstidningen Le Parisien meddelar att inrikesministern lanserade ett par drastiska åtgärder, ”det mest restriktiva i Europa idag”, enligt honom själv, rapporterar Free West Media.

-Jag bestämde mig för att ytterligare stärka åtgärderna för att minska våra resor och våra kontakter till endast de mest väsentliga från och med imorgon [tisdag 17 mars, red.] meddelade Emmanuel Macron under sitt kristal. Restriktionerna inleddes igår vid lunchtid och gäller åtminstone två veckor framåt.

I detalj förklarade Castaner att resor bara kommer att vara tillåtna av en handfull skäl: För att ta sig till och från jobbet om det inte är möjligt att arbeta hemifrån, för att handla mat och andra väsentligheter, för att träffa hälso- och sjukvårdspersonal, för att resa i samband med vård av barn eller andra utsatta människor och för att utöva fysisk träning. Träningen får dock bara ske enskilt, runtomkring hemmet och inte i grupper.

För att säkerställa att dessa regler upprätthålls på rätt sätt har inrikesministern förklarat att 100 000 gendarmer och polis kommer att placeras ut runt om i hela Frankrike.

-Instruktionen är tydlig: stanna hemma, sade inrikesministern Castaner.

När det gäller undantag tillade han att människor fortfarande kan gå ut exempelvis för att rasta hunden, men att detta inte kan ske i grupp.

-Jag säger att du kan gå ut för att ta en nypa luft men inte spela en fotbollsmatch. Att möta andra i en park eller ta en promenad tillsammans kommer vara förbjudet. Varje person måste ha ett dokument som intygar syftet med sin resa, förklarade han.

Intyget finns att ladda ner från regeringens hemsida. För personer utan skrivare accepteras även handskrivna intyg. Fransmän som inte respekterar begränsningarna kommer att bötfällas upp till till 135 euro.

-Dessa åtgärder är hårda, krävande, men nödvändiga och nödvändiga för att skydda det franska folket, för att undvika spridningen av viruset och överbelastningen av vårt hälsosystem, förklarade en boende i Paris, till Le Parisien.

Förutom restriktioner på fransmännens möjligheter att vistas utomhus lanserade Macron under sitt tal även en rad ekonomiska hjälpåtgärder, rapporterar The Locals franska edition.

Ett stödpaket till det franska näringslivet på 300 000 000 euro, drygt tre miljarder kronor, har sjösatts för att hjälpa företag som kämpar med marginalerna som konsekvens av coronautbrottet. Dessutom behöver företag inte längre betala sin hyra eller sina el- och gasräkningar.

Stora företag tvingas också möjliggöra för sina anställda att arbeta hemifrån. Om arbetet verkligen kräver att den anställde befinner sig på arbetsplatsen kommer detta dock att vara tillåtet.

System för ”delvisarbetslöshet” har också utvidgats så att alla som inte kan arbeta på grund av krisen fortfarande har rätt till a-kassa, samtidigt som deras jobb finns kvar när saker och ting återgår till det normala. Det är heller inte tillåtet för arbetsgivare att säga upp människor under coronakrisen.

Senaste