måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Frankrike tänker utvisa 231 radikaliserade utlänningar efter mordet på läraren

Franska tjänstemän planerar att utvisa 231 radikaliserade utländska medborgare i en brett tillslag efter det brutala mordet på en lärare i fredags.

Inrikesminister Gérald Darmanin sade att han avser att agera snabbt som svar på mordet på Samuel Paty, en historielärare som halshöggs efter att ha visat karikatyrerna av profeten Mohammad i klassen.

President Emmanuel Macron har kallat mordet en ”islamistisk terrorattack”.

Det första svaret på attacken inkluderar utvisning av 231 utlänningar som förekommer i ”listan för förebyggande av terroristattacker” (FSPRT), som registrerar radikaliserade individer, enligt radiostationen Europa 1.

Darmanin hade redan planerat att utvisa dessa individer, och besökte Marocko förra veckan för att begära att regeringen där skulle acceptera att ta emot nio radikaliserade medborgare. Han planerar nu att träffa regeringstjänstemän i Algeriet och Tunisien för att diskutera liknande avtal.

På listan finns 180 personer som för närvarande sitter i fängelse och ytterligare 51 personer som kommer att gripas inom kort, uppger tjänstemän. Mer än 850 illegala invandrare är registrerade i FSPRT.

Franska myndigheter har redan gripit elva personer i samband med mordet, rapporterar BBC, men det är oklart om de också är en del av de planerade utvisningarna.

Fyra nära släktingar till den misstänkte greps kort efter attacken. Ytterligare sex personer anhölls på lördagen, däribland pappan till en elev på skolan och en predikant som av franska medier beskrivs som en radikal islamist.

Darmanin planerar också att sätta frågan om rätten till asyl i fokus, eftersom det är en 18-årig tjetjensk flykting, identifierad endast som Abdoulakh A., som misstänks för att ha dödat Paty. Ministern har begärt att myndigheterna mer noggrant skall undersöka människor som vill få flyktingstatus i Frankrike.

Den misstänkte hittades en kort bit från offret, med en kniv. Efter att den misstänkte vägrat släppa sitt vapen, sköt och dödade polisen honom.

Den franske antiterroråklagaren Jean-Francois Ricard har sagt att en text som tar ansvar för attacken och ett fotografi av offret hittades på den misstänktes telefon. Ett foto av Patys halshuggna huvud lades upp på ett Twitterkonto som tillhörde den misstänkte.

”Jag har avrättat en av hundarna från helvetet som vågade förolämpa Mohammad”, stod det i meddelandet med bilden, enligt myndigheterna.

På söndagen höll politiska ledare, sammanslutningar och fackföreningar demonstrationer i Paris och andra större städer för att uppmana till stöd för yttrandefriheten och hylla Paty.

En nationell hyllning kommer att göras för Paty på onsdag i Elyséepalatset.

Senaste