fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Fredriks misstänkte mördare flydde utomlands – beviljades medborgarskap under flykten

Fredrik Anderssons misstänkte mördare gömde sig utomlands i tre månader efter mordet och beviljades svenskt medborgarskap under samma period. Polisen uppger att tonåringen har kopplingar till kriminella nätverk och är dömd för brott sedan tidigare. Enligt lagen kan inte en svensk medborgare utvisas.

Polisen misstänkte tidigt att 16-åringen var skyldig till mordet på Fredrik Andersson, en 54-årig man aktiv i partiet Medborgerlig Samling. Andersson var dock inte det tilltänkta offret – måltavlan ska ha varit kopplad till mc-gänget Bandidos och offret kom emellan då han försökte stoppa torpeden inne på ett gym.

Då polisen fattade misstankar om 16-åringen befann han sig i Armenien, där han är medborgare. I tre månader stannade den unge mannen i landet, och under tiden beviljades han svenskt medborgarskap. Enligt hans advokat, Anna Sjölund, kunde han inte resa till Sverige på grund av ”strul med passet”.

När 16-åringen väl anlände i Sverige i juli greps han av polis och sitter nu häktad misstänkt för mordet på Andersson.

Polisen stoppade fordon på väg ut från centrala Stockholm i jakt på gärningsmannen efter mordet på Fredrik Andersson. Foto: Insikt24

– 16-åringen är häktad misstänkt för mord. Den 18-åring som tidigare var misstänkt för mord, är nu i stället häktad som misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Daniel Sunesson till Aftonbladet.

16-åringen är enligt polisen kopplad till ett kriminellt nätverk och är tidigare dömd för misshandel.

Ordförande i Solna

Fredrik Andersson var tidigare ordförande i Medborgerlig Samling i Solna, och efter hans död hyllades han av partiet för sitt mod.

”Han var både i ord, bild och handling ett uttryck för civilkurage – det medborgerliga modet. Orsaken till Fredriks politiska engagemang var att han som krogvakt och samhällsengagerad såg den negativa utvecklingen från första parkett. Han såg att våra nuvarande politiker var oförmögna att hejda utvecklingen och i praktiken var ansvariga för vartåt det barkade.”, skrev partiet i ett pressmeddelande.

Vännen: ”Krävs utvisning”

Relationscoachen Lennart Matikainen var en nära vän till Fredrik Andersson, och säger till Insikt24 att dagens system gör det möjligt för kriminella att begå brott.

– Vi kan återkommande se hur kravlös migrationspolitiken har varit i decennier. Du behöver inte ta seden dit du kommer, kan leva på bidrag i evigheter och ingå i kriminella nätverk. Samtidigt kan du få svenskt medborgarskap och lämnas vind för våg att utnyttja landet och ingå i det enorma våldskapital som landet består av.

Matikainen anser att den enda lösningen är att de kriminella fråntas sina medborgarskap och utvisas:

– När även Fredriks baneman kunnat få svenskt medborgarskap och under tiden leva som fullt kriminell, avslöjas åter varför Sverige blivit så otryggt. Polisen är i klart underläge och inga lösningar presenteras. Vi har nått vägs ände och frågan är om den enda lösningen snart kan accepteras; dessa element ska fråntas medborgarskapen och utvisas på livstid.

Senaste