söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Gambier våldtog svensk kvinna – är på fri fot

Musa Njie, 39, dömdes till fängelse och utvisning efter att ha våldtagit en medvetslös svensk kvinna på en efterfest i Örebro, men istället för att ta sitt straff valde gambiern att fly. Nu jagas han av Europol och finns på deras lista över de mest eftersökta brottslingarna.

Det var under en efterfest i en lägenhet i Örebro under sommaren 2018 som den gambiska invandraren Musa Njie, 39, våldtog en svensk kvinna som blivit medvetslös och misshandlade andra festdeltagare efter att han blivit påkommen. Han friades först i tingsrätten men dömdes i Göta Hovrätt till två år och fem månaders fängelse, men fick en strafflindring till två års fängelse och tre månaders fängelse eftersom han även dömdes till utvisning i 10 år. När domen föll den 31 oktober 2019 kunde man dock inte hitta honom. Nu har Europol gått ut med en internationell efterlysning av våldtäktsmannen, som är på fri fot.

Fest med afrikan slutade illa

Kvinnan som våldtogs av Musa har berättat för polisen att hon träffade en manlig vän och dennes sällskap där en annan svensk kvinna och Musa ingick ute på en bar. De drack sedan och hade trevligt och gick på en efterfest hos den svenska kvinnan som kände Musa sedan tidigare. När de kom hem till den andra kvinnans lägenhet, gick kvinnan som senare blev våldtagen och Musa gick in i köket. Musa hällde där upp ett glas vin till henne, vilket var hennes femte under natten. Någon satte på musik och de dansade.

Till en början kändes det okej men sedan började Musa dansa lite för närgånget berättade kvinnan i förhör med polisen. Hon sade att hon mindes att hon bad sin manliga vän och den andra svenska kvinnan att komma till köket eftersom hon tyckte att det var jobbigt, vilket de gjorde.

Det sista hon minns från kvällen är att de dansade i köket. Nästa minne är från när hon var i ambulansen. Hon vaknade till, efter att ambulanspersonalen tvingats smärtstimulera henne för att kunna väcka henne, och en man berättade för henne att hon blivit våldtagen, alternativt att hon antagligen hade blivit våldtagen.

Våldtog medvetslös svensk kvinna

Kvinnans manliga vän och den andra kvinnan hade hört att ”de hade sex” i sovrummet medan de var i vardagsrummet och såg sedan hur Musa kom ut och gick mot toaletten för att tvätta sig. Men den svenska kvinnan kom inte ut och gjorde inga ljud av sig. ”Den känsla han då fick var att något var fel”, står antecknat i tingsrättens dom efter förhör med den manliga vännen. När de gick för att titta till henne visade det sig att hon var medvetslös och avklädd och de konfronterade Musa med detta. Afrikanen reagerade då med att börja misshandla dem båda med struptag, knytnävsslag och genom att slå en glasskål i huvudet på en av dem.

Den andra svenska kvinnan har berättat i polisförhör om misshandeln som de båda utsattes för:

”Hon såg hur Musa tog en glasskål som stod på bordet och därefter matade Musa slag med skålen mot [den bekanta mannen]. När hon låg på golvet såg hon inte om något slag träffade. Hon lade sig mellan [den bekanta mannen] och Musa. Hon såg att [den bekanta mannen] blödde kraftigt och hon uppfattade denne som avsvimmad. Det var först när hon hade lagt sig mellan dem som Musa slutade att slå. Direkt efter det tog Musa ett kortare struptag på henne.”

Kvinnan som våldtagits fick åka till kvinnokliniken där hon var både arg och ledsen samtidigt som hon inte kunde förstå vad som hänt henne. Hon upptäckte att hon inte hade några trosor, vilket gjorde att det blev mer definitivt för henne att något faktiskt blev så småningom undersökt och fick veta att de bland annat skulle leta efter sperma. När hon sedan fick höra att de hade hittat sperma så förstod hon på riktigt att det hade hänt. Kvinnan säger i polisförhören att hon inte kunde minnas att hon skulle haft sex med någon och hon säger dessutom att hon inte kunde föreställa sig att hon skulle ha deltagit i någon sexuell aktivitet frivilligt med Musa.

När de dansade kände hon att Musa inte var hennes typ av man. Hon säger vidare i förhör att hon inte kände någon attraktion till honom. Hon skulle dessutom inte kunna tänka sig att ha sex i samma rum som någon annan. Och speciellt inte ha oskyddad sex med en främmande man hon inte kände som dessutom kom från ett annat land.

Själv nekade Musa till att ha våldtagit kvinnan och gav olika förklaringar till vad som skedde, inklusive att han skall ha blivit indragen i sovrummet av kvinnan som därefter onanerat honom till utlösning, men något vaginalt sex skulle inte ha förekommit hävdade afrikanen. DNA bevis, inklusive sperma från honom vilket hittades i kvinnan gjorde dock stora delar av hans berättelse ologisk och uppenbart falsk.

Dömdes i hovrätten – flydde

Trots detta friades Musa först i tingsrätten för våldtäkten av den svenska kvinnan, men dömdes för misshandel av de andra två festdeltagarna samt för ett tidigare fall av ringa narkotikabrott från året innan festen. Totalt skulle han avtjäna fängelse i tio månader för dessa brott. Men när fallet, som överklagats, hamnade i Göta Hovrätt ändrades domslutet och han dömdes även för våldtäkten.

Hovrätten skriver i domen att:

”Beskrivningen av Sekretess B:s tillstånd och ställning i sägen efter samlaget har gett hovrätten intrycket att Sekretess B hade utsatts för ett övergrepp medan hon var medvetslös. När omständigheterna vägs samman anser hovrätten att bevisningen medger slutsatsen att Sekretess B vidsamlaget var så påverkad av sömn och berusning att hon inte kunde värna sin sexuella integritet. Åklagaren har därmed bevisat att Sekretess B befann sig i en särskilt utsatt situation i den mening som avses i straffbestämmelsen om våldtäkt.”

Hovrätten menade att straffvärdet för brotten var på två år och fem månaders fängelse men eftersom han även dömdes till utvisning i tio år fick han en strafflindring till två år och tre månaders fängelse.

Men Musa måste vetat om att han skulle dömas och valde istället att fly och var inte på plats när domen förkunnades den 31 oktober 2019. Polis började leta efter honom direkt, men kunde inte hitta honom. Det är oklart vart Musa befinner sig nu men i ett försök att hitta honom har Europol utfärdat en internationell arresteringsorder och satt upp honom på sin lista över de tjugo mest eftersökta brottslingarna i Europa. Musa Njie är medborgare i Gambia och behöver tolk på det lokala språket wollof, alternativt engelska enligt domstolshandlingar.

Senaste