I yrkandet, som undertecknades av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna,
Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, föreslogs Social resursnämnd få i uppdrag att återkomma till kommunstyrelsen med ”en
aktuell lägesanalys av hotbilden från den radikalnationalistiska miljön mot
invånare i Göteborg”. Nämnden skall också ”föreslå skyddsåtgärder för att skydda invånare i Göteborg som riskerar att utsättas för hot eller våld från den radikalnationalistiska miljön”.
Oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), som tagit initiativ till förslaget, säger i en intervju med Dagens Nyheter den 14 september att hon först fick upp ögonen för denna ”miljö” genom ett inslag om den så kallade alternativhögern i SVT:s Uppdrag granskning 2018:
– Inte minst reagerade jag på hur mycket pengar som finns här, och när Försvarshögskolans rapport kom bekräftade den just detta, att det är en helt ny form av radikalisering som vi inte sett tidigare. Det är inte bara 90-talets killar med kängor och bombarjackor som skränade.
Demokraterna påpekar i ett yttrande att Säkerhetspolisen även identifierar ”såväl den autonoma miljön som den våldsbejakande islamistiska miljön”. Partiet vill därför bredda förslaget till att också omfatta dessa miljöer.
Sverigedemokraterna reagerar på att en enda gruppering på detta sätt väljs ut, och menar att beslutet mycket väl kan komma att fällas i förvaltningsrätten, då det strider mot stadens jämställdhets- och mångfaldspolicy. Jörgen Fogelklou, gruppledare och vice ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, säger till Nya Tider:
– Varenda rapport i dag talar om att det finns andra inhemska grupperingar som är värre. Vi har ingenting emot att man utreder radikalnationalistiska grupperingar, men gör man det måste man också titta på andra etniska grupper och religiös extremism. Det är därifrån det stora hotet kommer i dag.
Fogelklou har en teori om varför Socialdemokraterna gör detta utspel nu:
– Socialdemokraterna i Göteborg har varit relativt tuffa den senaste tiden. De har drivit igenom ett antal SD-förslag, bland annat om undantag i EBO-lagen. Vi var först, men de drev sedan igenom det. Språkkrav inom äldreomsorgen var vi först med, men sedan tog sossarna över den bollen. Jag tror att det är för att blidka en viss målgrupp bland deras väljare. ”Nu har vi varit tuffa i vissa invandringsfrågor, nu måste vi vara tuffa i andra frågor”.