fredag, 24 maj, 2024
fredag, maj 24, 2024

Gymnasieläraren Martin Robertsson sökte sexuell kontakt med 14-årig pojke

Gymnasieläraren Martin Robertsson trodde att han skulle möta upp en 14-årig pojke för sex, men kom snabbt underfund med att det i själva verket var vuxna personer från sajten Dumpen som han hade chattat med. Robertsson valde i dagarna att avsluta sin anställning som lärare, och på nätet uttrycker hans tidigare elever förvåning över avslöjandet. Sara Nilsson från Dumpen säger dock till Insikt24 att det inte är ovanligt att just lärare blir påkomna med att sexchatta med minderåriga.

Martin Robertsson var fram tills nyligen gymnasielärare i Ystad, fackligt engagerad och involverad i scouterna. Den 31 mars skulle han ha mött upp vad han trodde var en 14-årig pojke som han hade sökt sexuell kontakt med, men möttes istället av medarbetare från sajten Dumpen. När de började filma Robertsson försökte han dölja sig med en huva och gick snabbt iväg mot parkeringsplatsen.

Det var på nätet som gymnasieläraren först tog kontakt med en ”minderårig” person. Robertsson fick inledningsvis reda på att pojken var 14 år, och när personen frågade läraren om den låga åldern var okej svarade han att ”det är lugnt”. Robertsson frågade då om pojken tyckte att det var okej att han själv är 56 år gammal.

Diskuterade penisstorlek

På nätet diskuterar Robertsson sex med pojken, och han ställer frågor om tidigare sexuella partners, penisstorlek och preferenser. Efter ett tag bokar de in en träff, och strax innan träffen skickar Robertsson en bild på sig själv där man ser halva ansiktet.

Martin Robertsson föreslår ett möte med vad han tror är en 14-åring.

Det skulle visa sig att Martin Robertsson arbetar som gymnasielärare i Ystad kommun. På Dumpens hemsida skriver tidigare elever hur förvånade de blev över avslöjandet:

”Martin var min lärare och mentor under 3 års tid. Jag är i total chock. Jag skulle aldrig i min vildaste fantasi tro något sånt här om honom. Han var en otroligt kunnig och pedagogisk lärare. Alla i klassen tyckte om hans lektioner och han var en mycket omtyckt lärare. Jag hoppas att han får sig en ordentlig tankeställare, söker och får den hjälp han behöver och framförallt aldrig någonsin gör något liknande igen.”, skriver signaturen ”Före detta elev”.

Signaturen ”Josefine” skriver i en kommentar att Robertsson var en av hennes favoritlärare:

”Detta är min gamla lärare från gymnasiet. Han var dessutom en av mina favoriter. Snacka om att skenet kan bedra!”.

Inte ovanligt att lärare åker fast

När Insikt24 kontaktade Martin Robertssons arbetsplats för att höra om det pågår en utredning hänvisade de till ett uttalande på kommunens hemsida. Där står det bland annat att det framkommit uppgifter om att en lärare på Ystad Gymnasium har ”figurerat i ett olämpligt sammanhang” och att läraren valt att avsluta sin anställning.

– Vi tar detta på största allvar. Kommunens och skolans främsta fokus är våra elevers utbildning och trygghet under skoltiden. Vi kan inte kontrollera enskilda medarbetares handlingar utanför skoltid. Men när vi upptäcker missförhållanden agerar vi, och gör vårt yttersta för att komma tillrätta med dem, går det att läsa på hemsidan.

Sara Nilsson, ansvarig utgivare på Dumpen, säger till Insikt24 att det inte är helt ovanligt att de personer de avslöjar arbetar inom skolväsendet.

– Nej, det är inte ovanligt. Vi har nog haft fem lärare, en förskolelärare, en universitetslektor, en professor och en skolkurator, berättar Nilsson.

Senaste