söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Hängde upp Muhammedteckningar – fick hembesök av fyra poliser

En familjefar hängde upp Muhammedkarikatyrer i måndags i staden Kongsberg i Norge. Samma kväll stod fyra poliser från polisen vid hans dörr och hotade med åtal för att ha förolämpat muslimer rapporterar den norska sajten Human Rights Service, HRS.

Den hela började i med den islamistiska halshuggningen av läraren i Paris förra fredagen. Detta fick en person i Lillestrøm att hänga upp den ikoniska karikatyren av Kurt Westergaard från 2005 ute på staden: En man, tolkad som Muhammed, med en tänd bomb i turbanen.

Detta inspirerade i sin tur en familjefar i en annan stad i Norge, Kongsberg. Han hängde upp flera sådana karikatyrer i staden måndagen den 19 oktober.

Polisen knackar på

Mannen, som är egenföretagare, uppger till HRS:

”Jag värnar om yttrandefriheten. Jag har små barn. Finns det något jag kan göra för att försvara yttrandefriheten, eftersom det är så få som vågar stå upp? Min slutsats var att risken måste klargöras för befolkningen. Det är därför jag printade ut Muhammedkarikatyrer och hängde upp dem – avsiktligt – på välbesökta platser i staden. På köpcentret, busshållplatser, på bio, där många skulle se dem. Vid 21.30-tiden den kvällen står fyra poliser vid dörren. Det var helt surrealistiskt.”

”Poliserna var vänliga”, fortsatte han. ”Men de var oroliga för att människor—muslimer— kunde känna sig ’stötta’ och ’kränkta’. Det var de orden som användes.”

Familjefadern frågade om det verkligen, enligt norsk lag, inte är tillåtet att kränka? Polisen var tvungen att erkänna att det inte var fallet, säger han till HRS.

Men då sade poliserna, enligt mannen: ”Samhället vill inte ha det här”.

”Vilka är polisen att definiera vad vi medborgare vill eller inte?” frågar sig mannen.

”Det är ju just åsikter som inte är populära som samhället och yttrandefriheten skall skydda. Det är otroligt att man i Europa 2020 måste ha ett sådant samtal med polisen.”

Vägrade lyda order

Familjefadern informerades om att polisens advokat har kopplats in. Han blev tillsagd att aldrig göra något liknande igen, och dessutom han blev tillsagd att gå ut på stan och ta ner alla karikatyrer av Muhammed som han hade satt upp.

”Det tänker jag inte göra, svarade jag.”

Brottet han anklagas för är att han inte hade ansökt om tillstånd att hänga upp affischerna. Han bekräftade att han var medveten om det, men sade till polisen:

”Om jag hade hängt upp affischer av Karl Marx, Buddha eller Jesus, skulle jag då också haft fyra poliser som knackar på dörren med budskapet att ta ner dem?”

”Det vet man aldrig”, var svaret jag fick.

Han fortsätter:

”Ärligt talat, har någon vid något tillfälle i staden åtalats för att ha hängt upp affischer utan tillstånd? Jag tycker att det är allvarligt att polisen reagerar så här. Samma polis hade nästa natt inte resurser att rycka ut vid en bilolycka, läste jag i den lokala tidningen.”

Familjefadern är upprörd över att hans små barn väcktes, och naturligtvis undrade barnen varför polisen stod vid dörren. En av de små, under 10 år, frågade: ”Pappa, pappa, vad gör polisen här?”

En dålig film

Han säger att polisen öppet hotade med att gå vidare med fallet.

”I princip är jag arg över detta. Det är inte så en liberal demokrati skall bete sig”, säger han, som vuxit upp i Mellanöstern och undrar om han måste följa sharia här också – i Norge.

”Det hela känns som en dålig film”, säger han.

Fremskrittspartiets juridiske talesman, Per-Willy Amundsen, har reagerat kraftigt på nyheten och kallar det för ett ”uppenbart maktmissbruk”.

”Polisen saknar grund för sitt agerande, det finns inga lagar som ger polisen rätt att åtala personer som sätter upp teckningar av Muhammed. Inte ens paragraf 185 i strafflagen om så kallad ’hatpropaganda’, som Fremskrittspartiets kommer att avskaffa, ger en sådan grund”, säger Amundsen till HRS.

”Det är obegripligt att inte mindre än fyra poliser lägger tid på ett icke-fall som detta, medan polisen alltför ofta inte har resurser att rycka ut för allvarliga brottmål. Det är helt enkelt otroligt”, säger Amundsen.

”Trots det anser jag att det inte är polisen som skall få skulden, utan den politiska ledningen personifierad av Erna Solberg och Monica Mæland. Polisen gör bara vad de instrueras till. Regeringens långa rad av handlingsplaner mot hat och diskriminering, senast mot så kallat ”muslimhat”, har tvingat polisen att prioritera hatbrott högt på bekostnad av andra fall. Samtidigt har regeringen inte varit lika tydlig i sitt försvar av yttrandefriheten – eller ’tankefrihet’ som den kallades i Solbergs tal nyligen. Detta är vad vi ser resultatet av nu, medan kränkningshysterin topprider hela västvärlden. Yttrandefriheten är under attack”, säger Amundsen.

Tar saken till Stortinget

Amundsen anser att denna fråga är så fundamentalt viktig att han kommer att ta upp den med justitieminister Monica Mæland i Stortinget.

”Behandlingen av familjefadern i Kongsberg är helt oacceptabel. Jag förväntar mig en oreserverad ursäkt från polisen, men kommer ändå att lyfta frågan i parlamentet”, säger han.

”Solberg och Mæland måste ta ansvar, yttrandefriheten måste försvaras och utgifterna för att bekämpa så kallat ’muslimhat’ måste upphöra. Polisen måste prioritera verklig brottslighet som drabbar verkliga människor, inte kränkningar av fantasifigurer.

Amundsen avrundar såhär: ”Vår frihet och rättsstatsprincipen får aldrig ge vika för minoriteters lättkränkta ’religiösa känslor’”.

Senaste