test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Hundratals gravar skändade

Runt 300 gravstenar har välts eller vandaliserats på Norra begravningsplatsen i Solna. Det var under natten till tisdagen som vandaliseringen av gravarna skedde, vilket är ett av flera fall som skett över den sista tiden.

Personal upptäckte den omfattande skändningen på tisdagsmorgonen när de kom till jobbet. 

– Det är helt ofattbart att man gör så här. Visst, att någon i ren ilska puttar omkull en gravsten, men det här var rena massakern. Vad det står för är omöjligt att veta, sade kyrkogårdschefen Lars Wetterlund till Mitt i Solna.  

Omfattningen är svår att greppa och tyder på en närmast organiserad attack av ett flertal personer. 

– 300 stycken. Det är väldigt många stenar det. Man har gått från sten till sten och försökt välta dem. Det är en omfattning som jag inte har sett tidigare, sade Svante Borg, förvaltningschef vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning till Aftonbladet. 

– Det är så bedrövligt att man inte tror det är sant, det är så sorgligt fortsatte han. 

Flera fall av vandalisering kräver ökad bevakning 

Beslutet nu är att man dels skall reparera de många skadade stenarna, dels att man förstärker säkerheten. Man har även funderat på att låsa grindarna till kyrkogården, något som inte skett på 100 år. 

– Grindarna har inte varit låsta på 100 år, men det kanske är dags. Nu hoppas vi att vi inte drabbas mer inför jul, sade Wetterlund till Mitt i Solna. 

Den storskaliga vandaliseringen är inte den enda som skett den senaste tiden. Senast förra veckan utsattes 33 gravar för samma sorts vandalisering vilket tyder på att gärningsmännen återkommer för att fortsätta gravskändningen.  

– Vi har ökat bevakningen på våra kyrkogårdar och har på senare tid styrt om den ytterligare för att stävja det här men vi kommer nu att öka bevakningen, sade Borg till Aftonbladet. 

Säkerhetsarbetet med Stockholms stads kyrkogårdar, där Norra Begravningsplatsen ingår, skärps nu. Det meddelar Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.  

– Jag blir så arg, våra kyrkogårdar skall vara trygga platser där man rofyllt kan minnas sina nära och kära, inte ett tillhåll för ligister som förstör. För att öka tryggheten patrullerar väktare kring kyrkogårdarna kvällar och nätter. Nu vidtar vi ytterligare åtgärder genom att också börja låsa grindarna på Norra Begravningsplatsen och Skogskyrkogården nattetid, sade Dennis Wedin till Mitt i Solna. 

Senaste