söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Hundratusentals i Sverige utan uppehållstillstånd eller styrkt identitet – ”Vi har helt tappat kontrollen”

Skatteverket slår larm efter utredning: Omkring 400 000 personer lever i Sverige utan folkbokföring och utan att ha styrkt sin identitet. Många misstänks arbeta svart och leva i ett skuggsamhälle. "Vi har helt tappat kontrollen", menar svensks gränspolis.

Samordningsnummer ges utländska medborgare med viss anknytning till Sverige, till exempel asylsökanden som ännu inte fått besked om uppehållstillstånd. Genom samordningsnumret kan man leva och arbeta i Sverige, med tillgång till vård och välfärd, utan att vara folkbokförd.

Just nu finns det 0,9 miljoner personer i Sverige som har samordningsnummer och idag finns det inga  krav på att man ska kunna styrka sin identitet för att få numret. Och nästan hälften, 45 procent, av alla med samordningsnummer har inte styrkt sin identitet för svenska myndigheter.

Detta har fått Skatteverket och polisen att slå larm, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här, säger Marit Murphy Handelsberg från gränspolisen.

Slutsatsen av en granskning av 4 000 slumpmässiga samordningsnummer som Skatteverket har genomfört är att 10 procent utgörs av potentiellt svart arbetskraft. Det vill säga närmre 100 000 personer.

– Vi har ett parallellsamhälle som bara växer. Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här, säger Marit Murphy Handelsberg vid gränspolisen, till DN.

Senaste