måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Hunter Bidens dator kopplad till FBI-utredning om penningtvätt

Det är för tillfället oklart om det var en pågående utredning eller om den är direkt relaterad till Hunter Biden. FBI:s beslag av en bärbar dator och hårddisk som påstås tillhöra Hunter Biden kom i samband med en penningtvättsutredning i slutet av 2019, enligt dokument som har kommit Fox News tillhanda och verifierats av flera federala tjänstemän som granskade dem.

Flera federala tjänstemän, samt två separata regeringstjänstemän, har bekräftat äktheten av dessa dokument, som undertecknades av FBI-agenten Joshua Wilson. Wilson har inte svarat på Fox News begäran om kommentar.

Ett av dokumenten som erhållits av Fox News är ett ”FBI-kvitto för egendom”, som beskriver byråns förehavanden med John Paul Mac Isaac, ägaren till ”The Mac Shop” som rapporterade om den bärbara datorns innehåll till myndigheterna.

Dokumentet har ett ”Case ID”, som fyllts i med ett handskrivet nummer: 272D-BA-3065729.

Enligt flera tjänstemän, och FBI:s hemsida, är ”272” byråns klassificering för penningtvätt, medan ”272D” hänvisar till ”Penningtvätt, Okänd SOA [Specificerad Olaglig Aktivitet]-Ekobrottslighet” enligt FBI-dokument. En regeringstjänsteman beskrev ”272D” som ”transnationell eller generell”.

”BA” anger att fallet öppnades i FBI:s Baltimorekontor, sade källor.

Dokumenten uppger att ansökan om beslag upprättades i Wilmington i delstaten Delaware, som faller under FBI:s Baltimorekontors jurisdiktion.

FBI kan inte öppna ett fall utan brottsmisstanke, så de trodde uppenbarligen att det fanns indikationer på brottslig verksamhet, säger en regeringstjänsteman till Fox News.

Ett annat dokument som erhållits av Fox News, var en stämning som skickades till Isaac för att vittna inför US District Court i Delaware den 9 december 2019. En sida av stämningen visar att vad som verkar vara ett serienummer för en bärbar dator och en hårddisk tas i beslag.

FBI har avböjt att bekräfta eller förneka förekomsten av en utredning som inkluderar den bärbara datorn eller mejl i den, något som är praxis.

Richard Sauber, en advokat med anknytning till Biden-kampanjen, sade i ett uttalande till Fox News: ”Brottsutredningar av ryska desinformationskampanjer som inkluderar ett villigt deltagande av amerikanska medborgare som Rudy Giuliani innebär ofta en utredning av FBI om huruvida någon har fått betalt för dessa aktiviteter som skulle innebära brott mot federala penningtvättslagar.”

Chefen för National Intelligence, John Ratcliffe, har dock bekräftat i veckan att den bärbara datorn som påstås tillhöra Hunter Biden, och mejlen i den, ”inte är en del av någon rysk desinformationskampanj”, trots påståenden om detta från representanthusets underrättelsekommittés ordförande, Demokraten Adam Schiff från Kalifornien.

Mejlen i fråga lämnades först till New York Post och verkade visa att Hunter Biden har introducerat sin far, den dåvarande vicepresidenten, till en toppchef på det ukrainska naturgasföretaget Burisma Holdings mindre än ett år innan Joe Biden pressade regeringstjänstemän i Ukraina att avskeda åklagaren Viktor Shokin, som utredde företagets grundare.

New York Post-artikeln visade att Joe Biden, på Hunters begäran, påstås ha träffat chefen, Vadym Pozharskyi, i april 2015 i Washington, D.C.

Mötet nämndes i ett tackmejl som Pozharskyi skickade till Hunter Biden den 17 april 2015, enligt New York Post — ett år efter att Hunter hade fått sin position i styrelsen för Burisma.

Biden-kampanjen sade till Fox News i söndags att den tidigare vicepresidenten ”aldrig hade mött” Pozharskyi.

Biden själv har upprepade gånger hävdat att han ”aldrig talat med sin son om hans utländska affärer” innan de nyss upptäckta mejlen offentliggjorts.

Hunter Bidens affärer, och hans roll i styrelsen för Burisma, kom fram under Trumps riksrättsutredning 2019.

Ett annat mejl, daterat den 13 maj 2017, och som har erhållits av Fox News, innehåller en diskussion om ”arvodespaket” för sex personer i ett affärsavtal med ett kinesiskt energiföretag. Mejlet verkar identifiera Hunter Biden som ”ordförande/vice ordförande beroende på ett avtal med CEFC”, något som uppenbarligen hänvisar till det nu konkursdrabbade CEFC China Energy Co.

Mejlet innehåller en anteckning om att ”Hunter har några kontorskrav han kommer att utveckla”. En föreslagen aktiedelning talar om ”20” för ”H” och ”10 innehas av H för den store killens räkning?” utan ytterligare detaljer.

Fox News har talat med en av de personer som var på kopia på mejlet och som bekräftade dess äkthet.

Källor uppgav också till Fox News att ”den store killen” var en hänvisning till den tidigare vicepresidenten.

Medan Biden inte har kommenterat det mejlet, eller sin påstådda inblandning i några avtal med det kinesiska energiföretaget, sade hans kampanj att de nu släpper den tidigare vicepresidentens deklaration, som inte visar någon inblandning i kinesiska företag.

Senaste