test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Ibrahim Ramadan döms för mordförsöket på Emelie vid busshållsplats

I november 2019 överfölls 26-åriga Emilie vid en busshållplats i Malmö, av den för henne okände Ibrahim Ramadan. Gärningsmannen utdelade flera kraftiga slag med en trästolpe och en flaska mot hennes huvud, och om han inte blivit avbruten av en bilist skulle Emilie med all sannolikhet ha slagits till döds. Emilie hölls nedsövd i en vecka efter överfallet, genomgick en omfattande operation och riskerar att aldrig bli helt återställd. Ramadan dömdes i Malmö tingsrätt den 13 mars till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Strax före klockan 01 på natten den 10 november 2019 befann sig den 26-åriga studenten Emelie i en busskur på Lantmannagatan i Malmö, där hon väntade på att bli upphämtad av en bekant. Innan denne hunnit komma gick den 21-årige Ibrahim Ramadan, beväpnad med en trästolpe och en glasflaska, fram till busskuren och utdelade ett antal kraftiga slag mot Emelies huvud. Misshandeln avbröts först när ett vittne kom körande i en bil och tutade, vilket fick Ramadan att lugnt gå iväg.

Busshållplatsen i Malmö. Foto: Polisen/FUP

När vittnet kom fram till Emilie, låg hon på marken i en blodpöl, omgiven av tänder och krossat glas. Vittnet uppgav att det lät som att Emilie höll på att drunkna i sitt eget blod.

Efter överfallet var Emelie helt nersövd en vecka och genomgick därefter en stor operation. Hon har nu stora problem med minne och tankeförmåga, och läkarna kan inte säga huruvida dessa funktioner kommer att återhämta sig på sikt.

Vid rättegången var Ramadan fåordig, och sade sig inte minnas vare sig varför han slutade slå Emelie eller om avsikten var att döda henne. I polisförhören var han dock mer talför, och berättade då att meningen var att kvinnan skulle dö och att han ”slog till så hon dog”. Antalet slag uppskattade han till åtta, och skälet till att han slutade skulle vara för att han trodde att hon var död.

Ibrahim Ramadan. Foto: Polisen/FUP

Emelie beskrevs som högpresterande och målinriktad före överfallet. Hon hade avslutat sina studier vid CBS handelshögskola i Köpenhamn och erbjudits en doktorandtjänst, och hade skickat ut ett antal jobbansökningar.

Ibrahim Ramadan döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, för försök till mord, misshandel och förberedelse till grov misshandel (avseende en person han följde efter tidigare under kvällen). Han skall också betala 201 550 kronor i skadestånd till Emelie. Tingsrätten finner uppsåt att döda klarlagt, dels genom gärningsmannens egna ord, dels på grund av de kraftiga slagen som dessutom uteslutande riktades mot Emelies huvud.

Senaste