söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Imam rasar: Vi behöver coronainformation på somaliska

Igår avslöjades det att sex av de personer som avlidit av coronaviruset i Stockholm är somalier. Orsaken, tror somalierna själva, är att information om viruset inte finns på somaliska. Något som somaliska imamer nu menar måste åtgärdas innan fler av hans landsmän blir smittade.

Efter att flera somalier i Stockholm avlidit av coronaviruset kräver nu somaliska imamer att svenska myndigheter tillhandahåller information om viruset på somaliska.

– Vi visste om corona när det fanns i Kina, och sedan i Sydkorea och sedan Italien. Men då hade man fortfarande ingen information på andra språk. Nu är det bättre, men det är för sent. Informationen skulle ha kommit mycket tidigare, det skulle ha räddat liv, säger den somaliske imamen Hussein Farah som jobbar på moskén i Rinkeby, till Expressen.

I skrivande stund är sex av de 15 personer som avlidit av coronaviruset i Region Stockholm somalier.

För Expressen berättar anställda på ett Stockholmssjukhus att andelen utrikes födda är hög bland dem som just nu vårdas på vård- och intensivvårdsavdelningarna. En läkare som jobbar med att vårda coronasmittade patienter säger att flera av de svårt sjuka är från samma område och har utländsk bakgrund.

Senaste