test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

”Ingen tolerans för separatism”: Frankrikes inrikesminister reagerar på attacken mot en muslim som firade jul

Den franske inrikesministern Gérald Darmanin har fördömt attacken mot en ung muslim i staden Belfort efter att han hade lagt upp bilder på sin julmåltid på sociala medier. Det faktum att offret var son till poliser kan ha varit en faktor som har spelat roll för hans angripare, sade han.

”I Belfort överfölls en ung man eftersom han hade firat jul och inte var en ’bra arab’. ’Försvårande’ omständighet: att vara son till poliser”, twittrade den franske inrikesministern Gérald Darmanin på kvällen den 26 december 2020.

Han tillade: ”Rättsväsendet har inlett en utredning. Ingen tolerans för separatism i vårt land, ingen tolerans för rasism varifrån den än kommer.” Samma kväll postade Twitter-kontot för prefekten i Belfort ett liknande budskap: ”I vårt land måste vi kunna fira jul fritt. I Frankrike bör en polis inte oroa sig för sina barns säkerhet. Stöd till denna unga Belfortbo, offer för oacceptabelt våld.”

Prefekturen underströk också att det inte fanns någon plats för ”separatism” i republiken och att rättsväsendet hade inlett en utredning. Slutligen fördömde ordföranden för Östra regionen, Jean Rottner, även han på Twitter en ”oacceptabel aggression som motiverades av alltför vanlig rasism och hat mot polisen”.

”Han föll i ett bakhåll”, enligt offrets mamma

Nyhetsbyrån AFP hänvisade till en poliskälla när de den 26 december rapporterade att en ung muslim och son till en polis hade lämnat in en anmälan efter att ha blivit misshandlad för att ha lagt ut bilder på sociala medier som visar honom i färd med att fira jul.

Det 20-åriga offret skall först ha fått ett hotfullt meddelande från en av sina bekanta efter publiceringen av bilder på hans julmåltid: ”Smutsige son till en vit man, son till en orm, son till poliser … Jag skall visa dig vad en riktig arab är.” Enligt den lokala tidningen L’Alsace visade fotografiet av måltiden i fråga ”ostron och räkor, inget extraordinärt”.

Personen som sände meddelandet, som den unge mannen kände från skolan och sin fotbollsklubb, sägs ha hotat honom och hans föräldrar eftersom han var chockad över att se honom fira jul trots att han är muslim.

Den unge mannen ville ha en förklaring av personen som sände meddelandet, som bjöd in honom till ett möte. Men där möttes han av fem personer som slog honom våldsamt och hotade honom att inte lämna in en anmälan, enligt AFP:s poliskälla.

Offrets mor, en polis, sade till den lokala dagstidningen L’Alsace: ”Han föll i ett bakhåll. Han fick betala för sitt ursprung, men framför allt för det faktum att har är son till ett par poliser. Det är sekteristiska och rasistiska beteenden, det är oacceptabelt på 2000-talet. Ingen skall behöva lida för att de har föräldrar som är poliser.” Enligt tidningen har personen som skrev meddelandet identifierats och häktats. Under förhör skall han ha sagt: ”Det är inte muslimskt att fira jul.” Enligt samma källa uppges också två andra personer som har deltagit i misshandeln ha identifierats.

Senaste